18-2497
4948
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-630
23-7601
54-8021
26-788
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-01
T-5738
05-862330
26-659469
86-658042

James T. Kirk

Druh: samec človek
Celé meno: James Tiberius Kirk
Posledná hodnosť: kapitán, predtým kontradmirál
Dátum narodenia: 2233
Miesto pôvodu: Iowa, Zem
Dátum úmrtia: 2293 (nezvestný, predpokladaný mŕtvy), 2371 (skutočná smrť)
Miesto pôvodu: Iowa, Severná Amerika, Zem
Brat: George Samuel Kirk (zosnulý)
Syn: Dr. David Marcus (zosnulý)
Rodinný stav slobodný

James T. Kirk bol veliteľom hviezdnej lode Enterprise NCC-1701 počas jej päťročnej prieskumnej misie v rokoch 2264-2269 (TOS: "Where No Man Has Gone Before"). Jeho sériové číslo Hviezdnej flotily bolo SC 937-0176 CEC (TOS: "Court Martial").

Kirk sa narodil v roku 2233 (TOS: "The Deadly Years") v Iowe na planéte Zem ("Star Trek IV: The Voyage Home"). V roku 2246 bol Kirk – vo veku 13 rokov – jedným z deviatich žijúcich očitých svedkov masakry asi 4 000 kolonistov na planéte Tarsus IV, ktorú vykonal Kodos Kat (TOS: „The Conscience of the King“). James Kirk stratil svojho staršieho brata Georgea Samuela Kirka (ktorého iba James nazýval Sam) a švagrinú Aurelan Kirk na planéte Deneva v dôsledku invázie denevanských nervových parazitov v roku 2267. Kirkov synovec Peter Kirk prežil ( TOS: "Operácia - Zničte!"). Sam Kirk mal ďalších dvoch synov, ktorí v čase tragédie neboli na Deneve (TOS: „Z čoho sú malé dievčatá?“).

Počas jeho akadémie bol Kirk trápený ľuďmi z vyššej triedy menom Finnegan, ktorý si Kirka často vyberal ako terč pre žartíky. Kirk našiel istú mieru spokojnosti o niekoľko rokov neskôr, v roku 2267, keď mal možnosť zraziť repliku Finnegana vytvorenú na planéte zábavného parku v regióne Omicron Delta (TOS: "Shore Leave"). Kirk slúžil ako inštruktor na akadémii a Gary Mitchell bol jedným z jeho študentov. Tí dvaja boli dobrí priatelia už od tínedžerských čias. Raz Mitchell chytil jedovatú šípku na Dimora určenú pre Kirka a zachránil Kirkovi život. Mitchell spojil Kirka s „malou blond laborantkou“, s ktorou sa Kirk takmer oženil* (TOS: „Kam predtým šiel žiadny muž“). Ďalším Kirkovým priateľom z čias Akadémie bol Ben Finney, ktorý po Kirkovi pomenoval svoju dcéru Jamie. Medzi Finneym a Kirkom došlo okolo roku 2250, keď spolu slúžili na USS Republic, k roztržke. Kirk zaznamenal chybu, ktorú urobil Finney, a Finney obvinil Kirka z jeho následného zlyhania pri získaní velenia nad hviezdnou loďou (TOS: "Court Martial"). Jedným z Kirkových hrdinov na Akadémii bol legendárny kapitán Garth z Izaru, ktorého činy sú povinné čítanie. O niekoľko rokov neskôr Kirk pomohol zachrániť svojho hrdinu, keď sa Garth zločinne zbláznil a liečili ho v trestanskej kolónii Elba II (TOS: „Koho bohovia zničia“). Ďalším z Kirkových osobných hrdinov bol Abraham Lincoln, 16. prezident Spojených štátov amerických na Zemi (TOS: „The Savage Curtain“). Na Akadémii si James Kirk vyslúžil niečo ako reputáciu jediného kadeta, ktorý kedy porazil scenár Kobayashi Maru „bez výhry“. Urobil to tak, že tajne preprogramoval simulačný počítač, aby bolo možné vyhrať, čím si vyslúžil pochvalu za originálne myslenie ("Star Trek II: The Wrath Of Khan").

Kirk slúžil na palube USS Farragut ako mladý dôstojník (TOS: "Posadnutosť"). Jednou z jeho prvých misií ako mladého poručíka bolo velenie prieskumnej misii na planéte Tyree v roku 2254 (TOS: „A Private Little War“). Počas služby na palube Farragutu v roku 2257 sa poručík Kirk obviňoval zo smrti 200 členov personálu Farragutu, vrátane kapitána Garrovicka, tvorom z dilítiového oblaku na planéte Tycho IV. Kirk cítil, že pri streľbe na stvorenie mohol konať rýchlejšie, ale po rokoch zistil, že smrti nemohlo zabrániť nič (TOS: "Posadnutosť"). Niekedy v minulosti Kirk takmer zomrel na vegánsku choriomeningitídu (TOS: "The Mark of Gideon").

Kirkovu najväčšiu reputáciu získalo velenie na historickej päťročnej misii pôvodnej hviezdnej lode Enterprise v rokoch 2264 až 2269, ktorá z neho urobila legendu v prieskume vesmíru („Star Trek Generations“). Do roku 2267 si Kirk od Hviezdnej flotily vyslúžil pôsobivý zoznam vyznamenaní, vrátane Palmového listu mierovej misie Axanar, Grankitského rádu taktiky (trieda excelentnosti) a Preantaresskej stuhy pochvaly (prvá a druhá trieda). Kirkove ocenenia za statočnosť zahŕňali Medailu cti, Striebornú palmu s klastrou, Citáciu Hviezdnej flotily za nápadnú galantnosť a Kragitov rád hrdinstva (TOS: „Court Martial“). V roku 2267 sa Kirk stal prvým kapitánom vesmírnej lode, ktorý stál pred súdom, keď bol obvinený zo zapríčinenia smrti Bena Finneyho. Kirkov súdny proces, ktorý sa konal na Hviezdnej základni 11, dokázal, že Kirk je nevinný z previnenia a bol zbavený viny (TOS: "Vájny súd"). Počas tejto pôvodnej päťročnej misie Kirk nahral kazetu s poslednými rozkazmi, ktoré mal prehrať veliteľ Spock a hlavný lekár McCoy po jeho smrti. Kým bol Kirk uväznený v priestorovej medzifáze blízko Tholianskeho priestoru, zmizol s USS Defiant a bol vyhlásený za mŕtveho. Jeho posledné rozkazy vyjadrili nádej, že jeho dvaja priatelia budú spolupracovať napriek ich rozdielom (

William Shatner

Narodený: 22. marca 1931 v Montreale, Quebec, Kanada
Prezývky: Bill, Billy
Výška: 1,75 m

William Shatner má za sebou impozantných viac ako 70 rokov pred kamerou, prejavuje opojný komediálny talent a niekoľko generácií kultových televíznych fanúšikov ho okamžite spozná ako kapitána Jamesa T. Kirka s hranatou čeľusťou, veliteľa hviezdnej lode U.S.S. Enterprise.

Shatner sa narodil v Côte Saint-Luc, Montreal, Québec, Kanada, Anne (Garmaise) a Joseph Shatner, výrobca odevov. Jeho otec bol židovský emigrant z Bukoviny v Rakúsko-Uhorsku a jeho starí rodičia z matkinej strany boli litovskí Židia. Po skončení vysokej školy nastúpil do miestnej letnej divadelnej skupiny ako asistent manažéra. Potom vystupoval s National Repertory Theatre of Ottawa a na Stratforde, Ontario Shakespeare Festival ako náhradník, ktorý spolupracoval s ako Alec Guinness, James Mason a Anthony Quayle. Dostal sa do pozornosti newyorských kritikov a čoskoro hral dôležité úlohy vo veľkých šou v živej televízii.

Shatner strávil mnoho rokov zdokonaľovaním svojho remesla, kým debutoval po boku Yula Brynnera vo filme Bratia Karamazovovci (1958). V 60. rokoch ho zamestnávali filmy ako Súd v Norimbergu (1961) a Votrelec (1962) a televízne hosťovanie v desiatkach seriálov ako Príbehy Alfreda Hitchcocka (1955), The Defenders (1961), The Outer Limity (1963) a Zóna súmraku (1959). V roku 1966 sa Shatner nalodil na USS Enterprise na tri sezóny Star Trek (1966), kde si zahral po boku Leonarda Nimoya, pričom séria sa nakoniec stala kultovou klasikou s celosvetovou légiou fanúšikov známou ako „Trekkies“.

Po rozpade Star Treku strávil Shatner zvyšok dekády a 70. rokov 20. storočia tým, že hosťoval v mnohých televíznych seriáloch v hlavnom vysielacom čase, vrátane Hawaii Five-O (1968), Marcus Welby, M.D. (1969) a Ironside ( 1967). Objavil sa aj v niekoľkých celovečerných filmoch, ale išlo najmä o béčkové (alebo nižšie) filmy, ako napríklad trápne zlý eurowestern Comanche blanco (1968) a campy Kingdom of the Spiders (1977). Osemdesiate roky však boli svedkom veľkého oživenia v Shatnerovej kariére s obnoveným záujmom o pôvodnú sériu Star Trek (1966), ktorá vyvrcholila sériou veľkorozpočtových celovečerných filmov „Star Trek“ vrátane Star Trek (1979), Star Trek II: Khanov hnev (1982), Star Trek III: Pátranie po Spockovi (1984), Star Trek IV: Cesta domov (1986), Star Trek V: Konečná hranica (1989) a Star Trek VI: Neobjavená Krajina (1991). Okrem toho si zahral v ľahkej policajnej sérii T.J. Hooker (1982) v rokoch 1982 až 1986 po boku odvážnej Heather Locklearovej prekvapil mnohých fanúšikov svojím komediálnym talentom vo filmoch Airplane II: The Sequel (1982), Nabitá zbraň 1 (1993) a Miss špeciálny agent (2000).

Naposledy hral v televíznom seriáli Davida E. Kelleyho Advokáti (1997) a jeho spin-off Boston Legal (2004).

Mimo práce behá a venuje sa iným športovým aktivitám. Jeho záujem o zdravie a výživu ho viedol k tomu, že sa stal hovorcom programu „Poznaj svoje telo“ Amerického zdravotného inštitútu na podporu nutričného a fyzického zdravia.