18-3395
9472
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-201
23-3896
54-4966
26-59
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-12
T-5733
05-992495
26-529485
86-64136

Neelix

Druh: samec Talaxian
Poradie: žiadne
Miesto pôvodu: Rinax, mesiac Talaxu
Súrodenci: niekoľko, medzi nimi aj jeho sestra Alixia (všetci zosnulí)
Rodinný stav slobodný

Talaxiánsky obchodník, ktorý sa pripojil k posádke hviezdnej lode Voyager v roku 2371 (VOY: "Správca"). Ako dieťa žil Neelix so svojimi rodičmi na Rinaxe, mesiaci Talaxu (VOY: "Jetrel"), kde bola letná sezóna vďaka Talaxovým trom slnkám najteplejšia v tomto sektore a dosahovala teploty 50 stupňov Celzia s 90% vlhkosťou ( VOY: "Makrokozmos"). Neelix mal veľmi blízko k Alixii, jednej z jeho sestier. Obaja si spolu užili veľa dobrodružstiev, objavovali jaskyne Trouth, navštevovali rovníkové prachové kryty a dokonca lovili arktické pavúky (VOY: „Rise“). Neelix choval orchidey, ktoré rád podával v šalátoch s baldoxickým octom (VOY: "Tettoo"). Celá Neelixova rodina, vrátane Alixie, bola zabitá, keď bol Rinax zničený metronovým kaskádovým útokom Haakonianskeho rádu. Neelix prežil, pretože bol v tom čase na Talaxe a utekal pred vojenskou povinnosťou vo vojne, ktorú považoval za nespravodlivú (VOY: "Jetrel").

Neelix pracoval dva roky v tíme údržby orbitálnych pripútaní na Talaxe, ale jeho skutočné skúsenosti s technológiou boli obmedzené na modely (VOY: "Rise"). Slúžil dva roky ako asistent inžiniera na palube Trabalianskej nákladnej lode (VOY: „Threshold“) a pracoval aj v baníckej kolónii (VOY: „Blood Fever“). V Neelixovej minulosti sa stalo niekoľko incidentov, na ktoré by bol pravdepodobne najradšej zabudol. On a jeho priateľ Wixiban sa stretli s úradmi v Ube. Hoci Neelix unikol zatknutiu, Wixiban si odpykal brutálny trest vo väzení v Ube (VOY: „Fair Trade“). Neelix, rodák z Delta kvadrantu, bol obchodníkom s haraburdím a troskami, ale bol hrdý na svoje schopnosti ako jack-of-all-travel. Neelix pomohol kapitánovi Janewayovi vysporiadať sa s Kazon Ogla krátko po príchode Voyageru do Delta kvadrantu a následne bol pozvaný, aby sa pripojil k posádke, čiastočne kvôli jeho znalosti oblasti vesmíru.

Krátko po tom, čo sa pripojil k posádke Voyageru, sa Neelix vymenoval za lodného kuchára a prerobil časť jedálne na palube 2 na kuchyňu. Neelix dúfal, že nielen zníži závislosť posádky od replikovaného jedla, ale že tiež dokáže svoju hodnotu ako člena lode. Neelix vo svojej kuchyni pripravoval množstvo pochúťok s jedlom vypestovaným v Kesovej hydroponickej zátoke alebo zhromaždeným na planétach, ktoré navštívil Voyager. Nanešťastie Neelix si nevšimol, že na uskladnenie použil kapitánovu súkromnú jedáleň, ktorá bezprostredne susedila s jedálňou (VOY: "Phage"). Neelix sa tiež ujal funkcie lodného morálneho dôstojníka (VOY: "The Cloud"). Neelix vykonával diplomatické povinnosti, keď pomáhal posádke Voyageru vysporiadať sa s novokontaktovanými civilizáciami, čo bola úloha, pre ktorú Janeway raz žartom navrhla, že by mal byť povýšený na veľvyslanca (VOY: "Macrocosm"). Neelix dokonca produkoval denný informačný audiovizuálny program „A Briefing With Neelix“, ktorý distribuoval cez interný komunikačný systém lode (VOY: „Investigations“). Neelix sa často zúčastňoval mesačných taktických cvičení na palube Voyageru (VOY: „Warlord“).

V hviezdny deň 48532.4 bol Neelix napadnutý; jeho pľúca boli chirurgicky odstránené a boli implantované Vidiianovi menom Motura, ktorý trpel fágom. Keď Janeway odmietla nariadiť Moturinu smrť, aby získala Neelixove pľúca, Kes darovala jednu zo svojich pľúc na implantáciu do Neelixovho tela, čím mu zachránila život (VOY: "Phage"). V roku 2372 sa Tuvok a Neelix stali účastníkmi nehody transportéra, ktorá ich spojila na molekulárnej úrovni a vytvorili novú živú bytosť, ktorá prijala meno Tuvix. Neelix neexistoval počas dvoch týždňov, počas ktorých žil Tuvix (VOY: "Tuvix"). Neelix sa stretol so svojím starým priateľom Wixibanom v roku 2373 na vesmírnej stanici Nekrit Supply Depot. Neelix bol nakrátko vtiahnutý späť do sveta nezákonného obchodu, až kým sa nezranil, keď vybuchol valec s ukradnutou warp plazmou. Janeway následne nariadila Neelixovi, aby si odpykal dva týždne udržiavacej povinnosti deutéria ako trest za krádež plazmy a zapojenie sa do nezákonných aktivít (VOY: "Fair Trade"). Neelix bol raz oživený nanosondami zo Sevenovho tela, keď už bol chvíľu mŕtvy. Talaxian bol zdrvený, keď zistil, že neexistuje posmrtný život, ktorý očakával a nakoniec sa dokonca pokúsil spáchať samovraždu, kým ho posádka nepotvrdila, aký je užitočný (VOY: "Mortal Coil").

Neelix bol romanticky zapletený s Kes, ktorá sa tiež pripojila k posádke Voyageru (VOY: "Správca"). Neelix a Kes sa po dvoch rokoch rozišli (VOY: "Darkling"). V roku 2378 objavila posádka Voyageru talaxijskú kolóniu, ktorú založili utečenci z vojny s Haakonianskym rádom. Neelix sa romanticky zaplietol s vdovou Dexou a spriatelil sa s jej synom Braxom. Nakoniec sa rozhodol zostať s nimi (VOY: "Homestead").

Ethan Phillips

Ethan Phillips sa narodil 8. februára 1955 na Long Islande v New Yorku ako jediný chlapec zo šiestich detí. Vyštudoval anglickú literatúru na Bostonskej univerzite a získal magisterský titul v odbore výtvarné umenie na Cornell University. Na javisku, obrazovke a televízii pôsobí viac ako štyri desaťročia.