18-4111
3180
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-999
23-665
54-7539
26-321
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-04
T-5642
05-186475
26-89899
86-487667

B'Elanna Torres

Druh: Klingónska samica/človek
Celé meno: B'Elanna L. Torres
Hodnosť: Lieutenant Jr. Grade, provizórny
Miesto narodenia: Kessik IV
Rodičia: John Torres, Miral
Rodinný stav: vydatá za Toma Parisa od hviezdneho dátumu 54089 (2377)
Deti: jedna dcéra Miral (nar. 2378)

Bývalý člen odbojovej skupiny Makistov, ktorý sa stal hlavným inžinierom USS Voyager. Napoly Klingon a napoly človek, Torres mala agresívnu osobnosť a mala veľké problémy s ovládaním svojho temperamentu, čo pripisovala svojmu klingonskému dedičstvu (VOY: "Ošetrovateľka").

B'Elanna strávila svoje rané roky so svojimi rodičmi v kolónii Federácie na planéte Kessik IV (VOY: "Faces"). B'Elannin ľudský otec ju opustil a presťahoval sa na Zem, keď mala päť rokov. Jej klingónska matka neskôr odišla žiť na Klingonský domovský svet. B'Elanna teda nebola blízko ani jednému zo svojich rodičov (VOY: "Eye of the Needle").

Torres navštevovala Akadémiu Hviezdnej flotily, ale v druhom ročníku prerušila štúdium kvôli ťažkostiam s disciplínou Hviezdnej flotily (VOY: "Správca"). Bola členkou desaťbojárskeho tímu akadémie (VOY: "Základy, časť II"). Torresová mala pocit, že jej niekedy turbulentné pôsobenie na akadémii bolo dôkazom toho, že nebola materiálom Hviezdnej flotily, ale prinajmenšom na jedného z jej inštruktorov, profesora Chapmana, zapôsobilo jej pôvodné myslenie natoľko, že jej odporučil, aby ju prijali, ak by sa niekedy pokúsila o re- prijatie na akadémiu (VOY: "paralaxa"). Neskôr sa pripojila k Makistom a slúžila pod Chakotayom na palube Makistickej lode a stala sa členkou posádky Voyageru, keď jej loď a Voyager uviazli v Delta kvadrante v roku 2371 (VOY: "Správca"). Zatiaľ čo bol Torres v Makistoch, bol blízkym priateľom Sesky, netušil, že je cardassijskou agentkou (VOY: "Manévry"). Počas svojho pôsobenia v Maquis bola Torres zodpovedná za preprogramovanie cardassijskej automatickej zbrane a jej vystrelenie proti Cardassianom. Zbraň sa znovu objavila v Delta kvadrante, kde bolo na Torresovi, aby ju deaktivoval (VOY: "Dreadnought").

Keď sa pripojila k posádke Voyageru, mala násilnú hádku s poručíkom Careym, jej nadriadeným dôstojníkom v technike. Napriek tomu si kapitán Janeway vybral Torresa namiesto Careyho za hlavného inžiniera Voyageru (VOY: "Parallax"). V hviezdny dátum 48784 bola Torres zajatá vidijským vedcom, ktorý ju pomocou genotrónu rozdelil na dvoch jedincov, jedného úplne ľudského a druhého úplne klingónskeho. Jej klingónske ja obetovalo svoj život, aby jej ľudská polovica mohla žiť, a holografickému lekárovi Voyageru sa následne podarilo obnoviť jej pôvodnú genetickú štruktúru na jej preživšiu polovicu. Táto skúsenosť pomohla Torres uvedomiť si dôležitosť každej polovice pre jej osobnosť (VOY: "Faces"). Torres raz vyhľadala Chakotayovu pomoc pri hľadaní jej zvieracieho sprievodcu. Nepohodla sa so svojím sprievodcom a pokúsila sa ho zabiť (VOY: "The Cloud"). Jej neschopnosť potlačiť svoje násilné emócie sa znovu objavila ešte niekoľkokrát (VOY: "Extreme Risk", "Juggernaut"). Hoci nemala vôbec v láske klingonskú kultúru, B'Elanna raz zažila duchovný zážitok po zranení pri havárii raketoplánu a mala víziu klingonského posmrtného života (VOY: „Barge of the Dead“). Torres sa spolu s Janewayovou a Tuvokom nechala asimilovať, aby mohla infiltrovať Borgský kolektív (VOY: "Unimatrix Zero").

Keď kolega z posádky Voyageru Vorik v roku 2373 absolvoval Vulcan Pon farr, požiadal Torresa, aby sa stal jeho kamarátom. Torres odmietla, no napriek tomu sama zažila Pon farr, výsledok neurochemickej nerovnováhy, ktorú zaviedol Vorik. Torres sa následne pokúsil o párenie s Tomom Parisom (VOY: "Blood Fever"). Ale Paris a Torres sa skutočne krátko potom zamilovali a priznali si to jeden druhému, keď očakávali, že sa zadusia po tom, čo bol ich raketoplán vybuchnutý (VOY: "Day of Honor"). Vzali sa v roku 2377 (VOY: "Drive"). Počas tehotenstva s dcérou bola B'Elanna šokovaná, keď videla v projekcii, že dieťa bude mať výrazné čelné kosti. Keď si spomenula na svoje vlastné problémy v úplne ľudskej spoločnosti, bola odhodlaná geneticky zmeniť svoje dieťa, ale Doktor a Tom ju mohli presvedčiť, aby to nerobila (VOY: "Lineage"). Dieťa sa stalo znamením nádeje, Kuvah'Magh, pre skupinu Klingónov, ktorí boli na pátraní v Delta kvadrante (VOY: „Proroctvo“). B'Elanna porodila svoju dcéru menom Miral v roku 2378 (VOY: "Endgame").

Roxann Dawson

Roxann Dawson sa narodila v Los Angeles v Kalifornii Richardovi a Rosalie Caballerovým. Vyštudovala Kalifornskú univerzitu v Berkeley (odbor divadelné umenie). Čoskoro získala svoju prvú úlohu ako Diana Morales v produkcii Broadwaya "A Chorus Line". Počas svojej hereckej kariéry vystupovala v mnohých inscenáciách vrátane hier v Circle Reoertory Theatre, kde bola členkou a Julie Taymor v "The Tempest", George Abbott "Tropicana", "Six Characters in Search of An Author", "Accelerando", "Rose Tattoo", "Dcéry" medzi inými.

Účinkovala aj v mnohých televíznych seriáloch a filmoch - vrátane populárnych seriálov ako Star Trek: Voyager (1995), Pobrežná hliadka (1989), Matlock (1986), Jake and the Fatman (1987), Nedotknuteľní (1993), Nightingales (1989), Any Day Now (1998), Sedem dní (1998), Coupling (2003), Iný svet (1964), Šťastný pútnik (1988), Okrúhly stôl (1992), no jej televízne skúsenosti zahŕňajú napr. úlohy v mnohých televíznych filmoch ako Broken Angel (1988), Guilty by Suspicion (1991), Špinavá práca (1992), Mortal Sins (1992), Pointman (1994), Greyhounds (1994) a Foto Novelas: Seeing Through Walls (1997).

Dawson pracuje ako spisovateľka aj režisérka -- debutovala ako režisérka vo filme Star Trek: Voyager (1995) a pokračovala v režírovaní seriálov ako Any Day Now (1998), Star Trek: Enterprise (2001) a Čarodejnice (1998). Tiež sa venuje písaniu – trilógiu s názvom „Tenebrea“ napísali spolu s Danielom Grahamom! Býva v Los Angeles so svojím manželom Ericom Dawsonom a ich deťmi.