18-2330
7081
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-618
23-8392
54-5009
26-134
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-12
T-5733
05-885756
26-132878
86-842200

Chakotay

Druh: samec človek
Hodnosť: poručík, provizórny
Dátum narodenia: 2329
Miesto pôvodu: kolónia blízko cardassijských hraníc*
Otec: Kolopak (zosnulý)
Súrodenci: jedna sestra
Rodinný stav slobodný

Prvý dôstojník hviezdnej lode Voyager a bývalý člen odbojovej skupiny Makistov (VOY: „Správca“). Chakotay mal pôvod indiánov a bol na svoj pôvod zúrivo hrdý. Ako dieťa sa však Chakotay vzbúril proti svojmu dedičstvu. Vo veku 15 rokov cestoval Chakotay so svojím otcom Kolopakom na Zem, aby hľadal starovekých Rubber Tree People. Počas expedície Chakotay hlboko zranil svojho otca, keď oznámil, že opúšťa svojich ľudí, aby sa zúčastnil Akadémie Hviezdnej flotily. Kolopak akceptoval rebéliu svojho syna a poznamenal, že Chakotay bol pôrod koncom panvovým, čo naznačuje problémové dieťa. Chakotayovu prihlášku na akadémiu sponzoroval kapitán Sulu (VOY: "Tettoo"). Po smrti svojho otca si Chakotay uvedomil dôležitosť dedičstva svojho ľudu a vytetoval si čelo na počesť svojho otca a ich predkov (VOY: "Tettoo"). Jeden z jeho predkov bol školským učiteľom v Arizone na Zemi v 20. storočí (VOY: "Future's End").

Počas Chakotayovho prvého ročníka na Akadémii Hviezdnej flotily trénoval ako pilot nad severoamerickým kontinentom Zeme a strávil pár mesiacov na Venuši, kde sa učil, ako zvládnuť atmosférické búrky. Neskôr sa naučil vyhýbať sa asteroidom v páse asteroidov tohto systému. Chakotay sa zaujímal o archeológiu (VOY: "Future's End"). Potom, čo Chakotay vyštudoval Akadémiu, bol členom tímu Hviezdnej flotily, ktorý nadviazal prvý kontakt s Tarkannanmi (VOY: "Innocence"). Neskôr opustil Hviezdnu flotilu, aby sa pripojil k Makistov na obranu svojho domovského sveta proti Cardassianom. Velil maquiskej lodi, ktorá sa stratila v Badlands v roku 2371 pri úteku z cardassijskej lode. Chakotay a jeho posádka boli strážcom zmietnutí do vzdialeného Delta kvadrantu, kde boli uväznení, keď ich loď zničili Kazon-Ogla. Chakotay a jeho druh Maquis následne prijali pozvanie, aby sa pripojili k posádke hviezdnej lode Voyager pod velením kapitánky Kathryn Janewayovej. Podľa tohto usporiadania sa Chakotay stal prvým dôstojníkom lode, ktorý nahradil poručíka Cavita (VOY: "Správca").

Ťažké podmienky v Delta kvadrante viedli Chakotaya k otázke, či je idealizmus Hviezdnej flotily vhodný v tejto vzdialenej časti galaxie, a premýšľal, či je účelnosť techník Makistov múdrejšia (VOY: "Aliancie"). V roku 2373 bol Chakotay dočasne asimilovaný do borgského kolektívu, zatiaľ čo bol na prieskumnej misii v oblasti Nekrit. Jeho krátke vystavenie vedomiu Borgskej skupiny mu pomohlo vyliečiť sa z vážneho zranenia. Chakotay neskôr pomohol skupine bývalých borgských dronov obnoviť skupinové vedomie, ktoré považovali za nevyhnutné pre život v harmónii (VOY: "Unity"). Protestoval proti Janewayovej plánovanej aliancii s Borgmi proti druhu 8472 (VOY: "Scorpion"). Jeho služobné číslo Hviezdnej flotily bolo 47-alpha-612 (VOY: "In the Flesh").

Chakotay praktizoval rituály hľadania vízie svojich ľudí a hľadal smer od svojho zvieracieho sprievodcu. Použil svoj balík liekov, aby pomohol vyvolať tieto rituály. Chakotay príležitostne pomáhal svojim blízkym zažiť víziu pri hľadaní ich vlastných zvieracích sprievodcov (VOY: "The Cloud"). Chakotay ctil tradičné lekárske postupy svojho ľudu, vrátane použitia medicínskeho kolesa, ktoré mu pomáhalo viesť jeho ducha späť do tela, keď ho vytlačili trianické energetické bytosti v hviezdnom dátume 48734 (VOY: "Catexis"). Je vegetarián (VOY: "Workforce").

Chakotay bol postihnutý potenciálne smrteľnou vírusovou chorobou v roku 2372 po vystavení hmyzoidnej forme života na planéte v kvadrante Delta. Rozsiahly výskum zistil, že tento stav môže zostať benígny, kým zostane na planéte, ale že by nemohol prežiť, keby odišiel. Chorobou bola zasiahnutá aj kapitánka Voyageru Kathryn Janewayová. Rozhodla sa, že jej ľudia by nemali obetovať svoju šancu vrátiť sa domov, nariadila svojej lodi, aby pokračovala v plavbe a nechala Chakotaya a Janewayovú za sebou. Na planéte sa Chakotayove schopnosti v divočine, ktoré sa naučil ako chlapec od svojho otca Kolopaka, ukázali ako neoceniteľné. Po niekoľkých týždňoch sa posádke Voyageru s pomocou vidijskej lekárky Danary Pel podarilo získať antivírusový liek a vrátiť sa úspešne liečiť Chakotaya a Janewayovú. Chakotay a Janeway sa zblížili počas toho, čo boli spolu na planéte (VOY: "Resolutions").

Kým bol v Makistoch, Chakotay bol romanticky zapletený so Seskou, nevedel, že je to cardassijská agentka, ktorá bola chirurgicky upravená tak, aby vyzerala ako Bajoran (VOY: "State of Flux"). Seska, ktorá neskôr prebehla ku Kazonovi, následne oklamala Chakotaya a povedala mu, že sa impregnovala vzorkou jeho DNA (VOY: "Manévry"). V roku 2374 sa zamiloval do Kellina, ramuraského stopára. Pretože by na ňu stratil všetku spomienkunapísal niekoľko riadkov, aby si o nej uchoval záznam (VOY: "Nezabudnuteľná"). Chakotay sa nakoniec romanticky zaplietol so Seven of Nine (VOY: "Endgame").

Robert Beltran

Robert Adame Beltran sa narodil v Bakersfielde v Kalifornii. Je siedmym z desiatich detí pôvodom z Mexika a Indiánov, hoci Robert opisuje svoje dedičstvo ako Latindio. Po skončení strednej školy navštevoval Fresno State College, kde získal titul v odbore divadelné umenie. Beltran získal svoju prvú filmovú úlohu vo filme Luisa Valdeza Zoot Suit (1981) v roku 1981. O rok neskôr získal rolu Raoula vo filme Paula Bartla Eating Raoul (1982). Medzi ďalšie vystúpenia patrili okrem iného Gaby: Skutočný príbeh (1987), Nixon (1995) a ďalší film Paula Bartla Scény z triedneho boja v Beverly Hills (1989). V divadle sa objavil v inscenáciách pre El Teatro Campesino Luisa Valdeza, LA Theatre Center, Kalifornský Shakespeare Festival a iné. Robert založil a pôsobí ako umelecký riaditeľ East LA Classic Theatre Group so štábom profesionálnych hercov. Tam hral Hamleta a pôsobil ako koproducent aj režisér. Robert sa objavil v Sne noci svätojánskej; kráľ Henrich IV.; Dotyk básnika; a Cena, medzi inými. V roku 1995 získal úlohu veliteľa Chakotaya v Star Trek: Voyager (1995). V tom čase získal Nosotros Golden Eagle Award ako najlepší herec v televíznom seriáli. Robert podporuje National Down Syndrome Society a žije v Los Angeles v Kalifornii.

Vo svojej politickej činnosti sa Robert Beltran v posledných rokoch zapojil do série workshopov klasickej drámy, najmä o Shakespearovi s LaRouche Youth Movement Demokratickej strany, ako aj účasťou na niekoľkých konferenciách Schillerovho inštitútu na tému klasickej drámy, naposledy na jeho inscenácii hry Clifforda Odetsa z roku 1948 „The Big Knife“ v roku 2003.