18-1431
5240
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-130
23-556
54-2645
26-833
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-04
T-5642
05-776331
26-951369
86-765989

Quark

Druh: samec Ferengi
Rodičia: Keldar a Ishka
Brat: Rom
Rodinný stav: rozvedený s Grilkou

Podnikateľ, ktorý viedol Quarkov bar na stanici Deep Space 9. Quark vyrastal na planéte Ferenginar so svojím otcom Keldarom, matkou Ishkou a mladším bratom Romom. Quark, ktorý zdedil dobrý obchodný zmysel svojej matky, opustil svoj domovský svet v roku 2351 hneď, ako dosiahol svoj vek vzostupu (DS9: "Rodinný podnik"). Ako mladý muž sa Quark vyučil na okresnom podnagusovi. Správal sa ako správny, podriadený Ferengi a bol veľmi obľúbený u podnagusov a cítil, že je na dobrej ceste k úspechu. Quark sa však zaplietol so sestrou podnagusa a bol kvôli tomu vylúčený z učňovskej doby (DS9: "Playing God"). Quark pracoval na ferengskej nákladnej lodi osem rokov, kým si otvoril bar na cardassijskej banskej stanici Terok Nor (DS9: "Babel", "The Way of the Warrior"). Quark slúžil ako lodný kuchár na nákladnej lodi a bol preč od Ferenginaru, keď planétu zasiahol Veľký menový kolaps (DS9: "Homefront").

V roku 2363 mal Quark krátky románik s Natimou Lang, Cardassiankou s neortodoxnými politickými názormi, ktorá ho obdivovala za nelegálny predaj jedla bajorským občanom na Terok Nor. Lang opustil Quarka po tom, čo sa dozvedel, že použil jej osobný prístupový kód na krádež peňazí. Quark považoval Lang za veľkú lásku svojho života a vždy ľutoval, že zradil jej dôveru (DS9: „Zisk a strata“).

Počas cardassijskej okupácie planéty Bajor viedol Quark na stanici čierny obchod pre bajorských občanov. Keď Cardassiania v roku 2369 odišli, Quark neochotne zostal riadiť svoj bar. Quark, občan Ferengov, sa cítil nespravodlivo prenasledovaný šéfom bezpečnosti stanice Odom (DS9: "Emisár"). Neskôr toho roku slúžil Quark ako grand nagus, keď Grand Nagus Zek zrejme zomrel. Vymenovanie však bolo len dočasné, pretože Zek predstieral svoju smrť, aby otestoval svojho syna Kraxa (DS9: "The Nagus").

V roku 2370, počas pokusu nájsť zoznam pre známeho, Pallru, bol Quark zastrelený zbraňou so stlačeným tetryónovým lúčom a utrpel život ohrozujúce zranenia hrudnej dutiny. Našťastie sa uzdravil (DS9: „Nevyhnutné zlo). Aj v roku 2370 dal Grand Nagus Zek Quarkovi príležitosť byť prvým Ferengom, ktorý začal obchodné rokovania s planétou z kvadrantu gama. Bohužiaľ, škandalózne odhalenie, že Pel, Quarkov chránenec v podniku, bola žena viedla k strate Quarkových ziskov (DS9: "Pravidlá akvizície").

Začiatkom roku 2371 sa Quark nakrátko dostal do klingonskej politiky, keď náhodou zabil Kozaka, patróna jeho baru. Quark sa dočasne stal hlavou rodu Kozákov a manželom Grilky. V tejto funkcii pomohol poistiť Grilkino finančné zabezpečenie tým, že zabránil sprisahaniu D'Ghora, aby získal kontrolu nad Kozakovým majetkom (DS9: "The House of Quark"). Lady Grilka sa vrátila do Quarkovho života v roku 2373, keď cestovala na Deep Space 9, aby ho požiadala o radu vo finančných záležitostiach. Quark považoval Klingonku za veľmi príťažlivú a vďaka Worfovej starostlivosti si získal jej romantickú pozornosť. Výsledkom bolo, že Quark utrpel zlomeninu pravého rádia, dve zlomeniny rebier, natrhnuté väzy, natiahnuté šľachy a početné modriny, pomliaždeniny a škrabance (DS9: „Hľadanie par'Macha na všetkých nesprávnych miestach“). Quark raz požičal svojej sesternici Gaile latinum, aby založil zbrojárske konzorcium. O niekoľko rokov neskôr, keď Gaila nesmierne zbohatla, splatil dlh tým, že Quarkovi daroval svoju vlastnú loď. Quark pomenoval plavidlo Quark's Treasure, no, žiaľ, loď zaznamenala na svojej prvej plavbe vážnu poruchu a po náhodnom bočnom výlete na Zem v roku 1947 musela byť zošrotovaná (DS9: "Little Green Men").

V roku 2372 čelil Quark mimoriadne ťažkej situácii, keď zamestnanci v jeho bare vytvorili odborovú organizáciu a vstúpili do štrajku. Pod tlakom hrozby násilia zo strany FCA Quark urovnal spor tým, že urobil tajné ústupky pracovníkom, napriek tomu, že ferengské zákony zakazujú rokovania s odborovými zväzmi (DS9: „Bar Association“). O niekoľko týždňov neskôr, keď bol na výlete do Ferenginaru, doktor Orpax počas svojej ročnej zdravotnej prehliadky v rámci poistenia nesprávne diagnostikoval Quarkovi smrteľný Dorek syndróm. S ohľadom na ferengskú tradíciu, ktorá tvrdí, že Fereng, ktorý zomrie v dlhoch, bude v posmrtnom živote trpieť, sa Quark pokúsil získať peniaze tým, že ponúkol svoje vysušené pozostatky na burze Ferengi Futures Exchange. Quark prijal anonymnú ponuku 500 barov latiny predtým, ako sa dozvedel, že diagnóza bola chybná. Následne sa dozvedel, že anonymným uchádzačom bol likvidátor FCA Brunt, ktorý odmietol vrátenie peňazí a požadoval splnenie svojej zmluvy na Quarkove pozostatky. Keď Quark porušil ferengské zákony tým, že porušil svoju kúpnu zmluvu, Brunt reagoval konfiškáciou Quarkovho majetku a odobratím jeho ferengskej obchodnej licencie. Našťastie Quarkovi priatelia na Deep Space 9 prišli na pomoc a ponúkli pomoc, aby mohol zostať v podnikaní (DS9: „Body PartV roku 2373 Quark urobil krátky vpád do nelegálneho obchodovania so zbraňami, aby vyrovnal svoj narastajúci dlh (DS9: „Business As Usual“).

Quark znovu získal ferengskú obchodnú licenciu v roku 2373 výmenou za to, že pomohol Bruntovi rozbiť vzťah medzi jeho matkou Ishkou a Grand Nagus Zekom. Quark ich dal neskôr opäť dokopy (DS9: "Ferengi Love Songs"). Quark sa stal neochotným vojnovým hrdinom, keď v roku 2374 zohral kľúčovú úlohu v dramatickom ovládnutí Deep Space 9 Hviezdnou flotilou. Quark spolu s Torou Ziyal oslobodili niekoľko bojovníkov odporu z väzenia Dominionu, pričom zabili dvoch Jem'Hadarských vojakov. proces (DS9: „Sacrifice of Angels“). Neskôr toho roku Quark viedol tím šiestich ferengských žoldnierov, ktorí zachránili jeho matku zo zajatia Dominionu (DS9: "The Magnificent Ferengi"). Quark opäť prišiel na pomoc v roku 2374, keď podstúpil operáciu na zmenu pohlavia, aby mohol presvedčiť komisárku Nilvu o múdrosti Zekových radikálnych reforiem, ktoré ženám priznali právo nosiť oblečenie (DS9: „Profit and Lace“). Quark bol napriek tomu dosť konzervatívny vo svojich názoroch na politiku Ferengov a bol proti mnohým radikálnejším Zekovým reformám. Preto nebolo prekvapujúce, že Quarka prešiel Zek pri hľadaní nástupcu v roku 2375. Zatiaľ čo Quarkov brat, Rom, sa stal novým Grand Nagusom (DS9: "Dogs of War"), Quark sám zostal na Deep Space 9, staral sa o svoj bar a počítal svoje zisky (DS9: „What You Leave Behind“).

Armin Shimerman

Armin Shimerman sa narodil 5. novembra 1949 v Lakewoode, New Jersey, USA. Je to herec a spisovateľ známy zo Star Trek: Hlboký vesmír deväť (1993), The Hitcher (1986) a BioShock (2007). Od 16. mája 1981 je ženatý s Kitty Swink.