18-4676
2208
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-462
23-3220
54-7787
26-723
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-04
T-5434
05-635715
26-527527
86-588812
Jadzia Dax
Druh: samica spojená s Trillom
Posledná hodnosť: poručík
Otec: Kela
Dátum vstupu: 2367
Dátum úmrtia: 2374
Miesto smrti: Deep Space 9
Zoznam hostiteľov: Lela Dax, Tobin Dax, Emony Dax, Audrid Dax, Torias Dax, Joran Dax (temp.), Curzon Dax, Jadzia Dax, Verad (temp.), Ezri Dax (aktuálny)
Posledný rodinný stav: vydatá za Worfa

Vedecký dôstojník Hviezdnej flotily pridelený na Deep Space 9 v roku 2369, krátko potom, čo Hviezdna flotila prevzala stanicu. Jadzia Dax bola členkou druhu spojeného s Trillom (DS9: "Emissary").

Jadziin otec sa volal Kela (DS9: „Ste srdečne pozvaní“). Jadzia sa chcela stať hostiteľkou trillského symbionta už od detstva a veľmi tvrdo pracovala na získaní tejto pocty. Ani jeden z jej rodičov, ani jej sestra neprešli symbiózou (DS9: „Invazívne procedúry“). Pred spojením s Dax (symbiont), Jadzia bola brilantná, ale plachá mladá žena. V iniciačnom programe sa jej darilo mimoriadne dobre, získala ocenenie Premier Distinctions v exobiológii, zoológii, astrofyzike a exoarcheológii (DS9: "Dax") a dokonca získala certifikát pilota tretej úrovne. Napriek tomu jej tréning pod vedením Curzona Daxa, jej docenta v teréne, dopadol zle a Curzon odporučil, aby bola odmietnutá. Curzonovo kruté hodnotenie pomohlo Jadzii uvedomiť si, že musí nájsť svoj zmysel života, aby mohla byť úspešnou hostiteľkou Trill (DS9: „Playing God“). Jadzia si neuvedomila, že dôvodom Curzonovej tvrdosti bola skutočnosť, že bol do nej zamilovaný, čo bola nanajvýš nevhodná situácia vzhľadom na ich vzťah učiteľa a študenta (DS9: "Facets"). Curzon sa cítil vinný za to, ako zaobchádzal s Jadzií, a neskôr súhlasil s tým, aby sa stala ďalšou hostiteľkou symbionta Dax po jeho smrti v roku 2367 (DS9: „Playing God“).

Ako Jadzia bola Dax blízkou priateľkou Benjamina Siska, ale poznamenala, že takéto priateľstvá je často ťažké udržať, keď má Trill nového hostiteľa, najmä iného pohlavia (DS9: "Emissary"). Ako je pre Trills charakteristické, Daxove ruky sú studené (DS9: "A Man Alone").

Hoci Jadzia verila, že je Daxovým siedmym hostiteľom, v roku 2371 sa dozvedela o dovtedy neznámom spojení. Toto hlboko ukryté tajomstvo bolo odhalené, keď Jadzia začala pociťovať živé halucinácie a nebezpečný pokles hladín izoboramínu. Zistilo sa, že tieto symptómy boli spôsobené zhoršením pamäťového bloku vytvoreného Trillskou komisiou pre symbiózu v roku 2285 v nádeji na potlačenie vedomostí o existencii Jorana Daxa (DS9: "Equilibrium"). Jadzia a jej priatelia sa následne dohodli, že udržia existenciu Jorana Daxa v tajnosti. V roku 2370 Jadzia takmer zomrela, keď jej Trill menom Verad nakrátko ukradol symbionta (DS9: "Invazívne procedúry"). Neskôr toho roku Jadzia poctila Curzonovu krvavú prísahu pomsty proti Albínovi a sprevádzala Kora, Kanga a Kolotha na Secarus IV, aby ho zabili. Bojovala s albínom, ale nedokázala sa prinútiť ho zabiť (DS9: "Blood Oath").

Dax ako atraktívna žena pritiahla pozornosť mnohých mužov, vrátane doktora Juliana Bashira. Dax sa považovala nad takýmito záujmami, hoci raz priznala, že si myslela, že Morn je roztomilý (DS9: "Progress"). Kapitán Boday bol kedysi jej milencom (DS9: „Nechajte toho, kto je bez hriechu...“). Od roku 2369 sa Dax pokúšal zvládnuť altonovský hlavolam 140 rokov (DS9: "A Man Alone"). Jadzia Dax mala rada šťavu z icoberry, ale po jej pití ju vždy svrbeli škvrny (DS9: „Nech toho, kto je bez hriechu...“).

Jadzia bola svojimi priateľmi považovaná za niečo ako nočnú sovu (DS9: "Playing God"). Na Deep Space 9 (DS9: „Distant Voices“) často organizovala prekvapivé narodeninové oslavy pre svojich priateľov. Jadzia mala niekoľko koníčkov vrátane zápasenia v štýle Galeo-Manada a zbierania hudby stratených skladateľov. S Benom Siskom spolu hrali zemský šach. Jadzia si užila hru tonga. Možno v dôsledku mnohých životných skúseností symbionta Dax Jadzia Dax nemala rada to, čo považovala za slepé dodržiavanie noriem spoločnosti, a občas sa rada oddávala „nevhodnému“ správaniu (napríklad hraniu tonga) pre jeho šokujúcu hodnotu. Rovnako ako Curzon mala veľkú záľubu v klingónskom jedle a klingónskej hudbe (DS9: „Playing God“). Bavilo ju hrať vtipy na svojich kolegov. Pri niekoľkých príležitostiach začiatkom roku 2372 sa vlámala do Odovho bytu, keď sa regeneroval, a veľmi mierne posunula všetok jeho nábytok, len aby ho naštvala (DS9: "Homefront").

Dax sa naučila veľa o svojej minulosti v roku 2371, keď podstúpila obrad zhian'tara. V zhian'tara trillovi priatelia stelesňujú osobnosti predchádzajúcich hostiteľov symbionta, čo dávajú spojenému Trillovi príležitosť stretnúť sa so svojím skorším ja (DS9: "Facets"). Keď sa Jadzia Dax v roku 2372 znovu stretla s Lenarou Kahn, obaja cítili veľkú túžbu pokračovať vo vzťahu, ktorý začali ich predchádzajúci hostitelia Torias Dax a Nilani Kahn. Hoci sa Jadzia cítila dosť silno na to, aby išla proti tabu Trill, Lenara nechcela riskovať vyhnanstvo za opätovné spojenie s Daxom. Lenara Kahn sa vrátila k Trill, aby pokračovala vo svojej práci (DS9: "Rejoined").

Jadzia zistila, že ju silne priťahuje dôstojník pre strategické operácie Worf. Daxova znalosť klingonskej kultúry bola nápomocná pri získavaní jeho pozornosti v roku 2373, hoci sa tento proces ukázal ako nebezpečný pre oboch (DS9: "Hľadanie par'Macha na všetkých nesprávnych miestach"). Koncom roku 2373 sa Worf a Jadzia zasnúbili, aby sa vzali, práve keď sa začala vojna s Dominionom. Jadzia, ktorá sa obávala, že by Worf mohol privítať slávnu smrť, ktorú môže vojna ponúknuť, trvala na zásnube, aby mal Worf dobrý dôvod udržať sa nažive (DS9: "Call to Arms"). Po preradení Benjamina Siska na pobočníka admirála Rossa v roku 2374, Dax slúžil ako kapitán hviezdnej lode Defiant a viedol mnoho nebezpečných misií proti Dominionu (DS9: "Behind the Lines"). V roku 2374, v hviezdny dátum 51247.5, sa Worf a Dax zosobášili na tradičnom klingonskom svadobnom obrade na Deep Space 9, v tom čase bol Dax prijatý do Domu Martok (DS9: „Ste srdečne pozvaní“). Jadzia bola do Worfa hlboko zamilovaná a dúfala, že s ním založí rodinu. Tento sen sa rozplynul koncom roku 2374, keď bol Dax smrteľne zranený Pah-wraithom obývajúcim telo Gula Dukata. Zdravotníckemu personálu stanice sa podarilo odstrániť symbionta Dax na transplantáciu, no Jadzia krátko nato zomrela (DS9: „Tears of the Prophets“). Worf niesol Jadzinu smrť veľmi ťažko (DS9: "Image in the Sand"). Určitú mieru útechy našiel v tom, že mu generál Martok dovolil veliť nebezpečnej misii na Monac IV, kde v mene Jadzie získal veľké víťazstvo, ktoré jej zaručilo vstup do Sto-Vo-Kor (DS9: „Shadows and Symbols“ ).
Terry Farrell
Terry Farrell sa narodil 19. novembra 1963 v Cedar Rapids v štáte Iowa. Vo veku 15 rokov sa stala zahraničnou študentkou v Mexiku a na základe tejto skúsenosti sa rozhodla, že by chcela žiť dobrodružnejší život vo veľkom meste. Poslala niekoľko fotiek do modelingovej agentúry a potom, keď mala 17 rokov, odišla zo strednej školy a stala sa modelkou v New Yorku. Preslávila sa najmä rolou Jadzie Dax v televíznom seriáli Star Trek: Hlboký vesmír deväť (1993), no herecké skúsenosti mala už predtým. V roku 1992 mala hlavnú úlohu v horore Hellraiser III: Hell on Earth (1992). Objavila sa v niekoľkých televíznych filmoch a filmoch typu straight-to-video a randila aj s hercami Michaelom Dornom a Mickeym Rourkem počas filmu Star Trek: Hlboký vesmír deväť (1993). Potom sa Paramount rozhodol presunúť ju do sitcomu Becker (1998), kde hrala postavu Reggie Kostas, ale po štyroch sezónach ju nahradila Nancy Travis. V septembri 2002 sa vydala za Briana Bakera, lepšieho známeho ako hovorca mobilnej spoločnosti Sprint, a čoskoro odišla do dôchodku. V roku 2015 sa rozviedli.