18-3245
1617
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-848
23-7904
54-6876
26-903
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-07
T-5449
05-854474
26-784160
86-685203
Miles O'Brien
Druh: samec človek
Celé meno: Miles Edward O'Brien*
Poradie: neisté**
Miesto pôvodu: Dublin, Írsko, Zem
Otec: Michael O'Brien
Súrodenci: dvaja bratia
Deti: Molly O'Brien (nar. 2368), Kirayoshi O'Brien (nar. 2373)
Rodinný stav: vydatá s Keiko O'Brien (rodená Ishikawa)

Inžinier Hviezdnej flotily, šéf operácií na stanici Deep Space 9 (DS9: "Emissary"). O'Brienova rodina bývala v Dubline v Írsku na Zemi (DS9: "Homefront"). Medzi jeho predkov patrili známy odborový vodca 20. storočia Sean Aloysius O'Brien a írsky kráľ Brian Boru z 11. storočia (DS9: "Bar Association"). Pred pridelením k Deep Space 9 v roku 2369 Miles Edward O'Brien prevádzkoval transportéry približne 22 rokov, z ktorých posledných šesť strávil na Enterprise-D (TNG: „Realm of Fear“). Od roku 2372 bol 15-krát vyznamenaný velením Hviezdnej flotily (DS9: "Pravidlá angažovanosti").

Miles, ktorý sa narodil v septembri (DS9: "Whispers"), vyrastal s dvoma bratmi (DS9: "Invazívne procedúry"). Počas svojej mladosti si O'Brien viedol zle v testoch mechanickej spôsobilosti, ale jeho neskoršie schopnosti boli v rozpore s jeho skóre (DS9: "Paradise"). Jeho otec Michael z neho chcel mať koncertného violončelistu, ale dva dni predtým, ako mal začať na Aldebaran Music Academy, sa Miles prihlásil do Starfleet (DS9: "Shadowplay"). Na začiatku svojej kariéry Hviezdnej flotily bol O'Brien taktickým dôstojníkom na palube USS Rutledge pod velením kapitána Benjamina Maxwella. O'Brienove prvé skúsenosti s transportérmi prišli v roku 2347, keď Rutledge zareagovali na cardassijský masaker na planéte Setlik III. O'Brien opravil balky poľný transportér, čím zabránil sebe a 13 členom Hviezdnej flotily stať sa cardassijskými vojnovými zajatcami. Podieľal sa aj na záchrane niekoľkých ľudí, ktorí tento krvavý masaker prežili. Zatiaľ čo v Setliku III viedol O'Brien dva tucty vojakov proti táboru Barrica, úspešne vytlačil celý regiment cardassijských vojakov (DS9: "Empok Nor"). Skúsenosť zo Setlika III O'Briena hlboko zjazvila a pokračoval v prechovávaní horkosti voči Cardassianom po mnoho rokov (TNG: "The Wounded"). Za svoju vynaliezavosť bol odmenený povýšením na taktického dôstojníka Rutledge (DS9: "Paradise").***

O'Brien sa smrteľne bál pavúkov, až do incidentu, kedy sa musel preplaziť Jefferiesovu trubkou okolo dvadsiatich talarských háčikových pavúkov, aby vykonal kritickú opravu v Zayre IV. Po tomto značnom prejave odvahy O'Brien povedal, že sa pavúkovcov až tak nebojí, a dokonca choval tarantulu Lycosa menom Christina ako domáceho maznáčika (TNG: "Realm of Fear"). O'Brien si raz pri jazde na kajaku na simulátore vykĺbil ľavé rameno. O'Brien bol takmer zázračne uzdravený dotykom Zalkoniana menom John Doe (TNG: "Premeny").

O'Brien sa oženil s Keiko Ishikawovou v hviezdnom dátume 44390 na ceremónii v salóniku Ten-Forward na palube Enterprise-D. Slávnosti predsedal kapitán Jean-Luc Picard a Data (ktorý prvý raz navzájom predstavil Milesa a Keiko) slúžil ako otec nevesty (TNG: "Data's Day"). O'Brien sa stal otcom o rok neskôr, keď sa narodila Molly O'Brien (TNG: "Disaster"). O'Brien bol hlboko oddaný svojej rodine a bol si dobre vedomý rizika, ktoré prináša povinnosť Hviezdnej flotily. Pravidelne zaznamenával správu „na rozlúčku“ pre svoju rodinu, ktorá sa mala prehrať v prípade jeho smrti. Takúto správu zaznamenal zakaždým, keď sa chystal ísť do boja, a začiatkom roku 2372 tak urobil 11-krát (DS9: „To the Death“). Jeho druhé dieťa, Kirayoshi O'Brien, sa narodilo v roku 2373 (DS9: "The Begotten").

O'Brien bol povýšený a pridelený ako šéf operácií na stanici Deep Space 9 v roku 2369 a presťahoval sa tam so svojou manželkou a dcérou. O'Brienova technická odbornosť a zručnosť v improvizácii sa ukázali ako neoceniteľné vzhľadom na všeobecne zlý stav stanice a nedostatok technických zdrojov na vzdialenej stanici (DS9: "Emisár").

O'Brien takmer zomrel v roku 2370 po tom, čo bol vystavený nanobiogénnemu gélu, keď pomáhal vládam T'Lani a Kellerun neutralizovať ich smrtiacu kombajnovú zbraň. Pil kávu, jamajskú zmes, dvojitú silnú, dvojitú sladkú (DS9: "Hra Armageddon"). Neskôr toho roku bol O'Brien poverený pomáhať pri prípravách mierových rozhovorov medzi vládou Paradanu a povstalcami, s ktorými bola vláda vo vojne. Paradanská vláda uniesla O'Briena a nahradila ho klonovaným replikantom, ktorý bol fyzicky identický s O'Brienom. Replikant, ktorý bol vládou naprogramovaný, aby zavraždil členov povstaleckého vyjednávacieho tímu, dostal O'Brienove spomienky a nemal ako vedieť, že nie je originál (DS9: „Whispers“).

O'Brien zomrel na vážnu kontamináciu rádioizotopmi delta série v roku 2371, keď bol posunutý o niekoľko hodín do budúcnosti, v ktorej Romulanská vláda zničila Deep Space 9. Posun času bol spustený interakciou vĺn časového posunu z neďalekého maskovaného romulanského vojnového vtáka s rádioizotopy v O'Brienovom tele. Je iróniou, že O'Brienov death umožnil svojmu budúcemu ja cestovať späť v čase do jeho pôvodnej „prítomnosti“, kde budúci O'Brien úspešne varoval personál stanice pred blížiacim sa Romulanským útokom. Budúci O'Brien tým efektívne zmenil miesto so súčasným O'Brienom a pokračoval vo svojom živote v tejto zmenenej realite (DS9: "Visonary"). Zdalo by sa, že každé vystúpenie O'Briena od DS9: "Visionary" bolo alternatívnym O'Brienom od niekoľkých hodín do budúcnosti, keďže originál v tejto epizóde zomrel. Alternatívny O'Brien z budúcnosti do toho zapadol dobre a nevykazoval prakticky žiadny rozdiel od pôvodného O'Briena.

Počas pomerne pozoruhodnej víťaznej série v šípkach tento O'Brien utrpel trhlinu rotátorovej manžety a bol nútený podstúpiť operáciu výmeny humerálnej jamky. To ukončilo jeho víťaznú sériu, ale umožnilo mu konečne dokončiť svoj milovaný kajakársky program (DS9: "Shakaar"). V roku 2372 bol O'Brien falošne obvinený zo špionáže vládou Argrathi a ako trest mu boli implantované spomienky na 20-ročný trest odňatia slobody. Po návrate do Deep Space 9 trpel O'Brien duševným stresom a halucináciami spôsobenými implantovanými spomienkami, čo ho dohnalo až na pokraj samovraždy. S pomocou sa O'Brien dokázal vyrovnať s incidentom (DS9: "Hard Time"). Keď Kira Nerys v roku 2373 zdieľala kajutu O'Brienovcov, zatiaľ čo slúžila ako náhradná matka ich druhého dieťaťa, Nerys aj Miles si uvedomili, že majú spoločnú príťažlivosť. Napriek tomu súhlasili, že budú ignorovať svoje pocity (DS9: "Hľadá sa par'Mach na všetkých nesprávnych miestach").

Okrem inžiniera, manžela a otca O'Brien krátko slúžil ako náhradný učiteľ, keď jeho manželka navštívila svoju matku na Zemi (DS9: "The Nagus"). O'Brienove voľnočasové aktivity zahŕňali aj hudbu a prinajmenšom pri jednej príležitosti ho videli hrať na violončelo v sláčikovom kvartete v Ten-Forward na palube Enterprise -D. (TNG: "Práporci velenia"). O'Brien rád jazdil na kajaku na simulátore a holosuite (DS9: "Heart of Stone", "Transfigurations") a mal rád raketbal, hoci možno nie až tak ako Dr. Julian Bashir. (DS9: "Súperi").

V roku 2374 Miles tajne pracoval ako tajný agent Hviezdnej flotily na Farius Prime. O'Brien infiltroval skupinu Orionského syndikátu, o ktorej sa predpokladá, že má väzby na Dominion. Aj keď bol O'Brien vo svojej misii úspešný, hlboko ľutoval, že to malo za následok smrť Liama Bilbyho, člena syndikátu, s ktorým sa O'Brien spriatelil. Tesne pred Bilbyho smrťou O'Brien sľúbil, že sa postará o Bilbyho domáceho kocúra Chestera. Po návrate do Deep Space 9 sa Chester stal domácim miláčikom O'Brienov (DS9: "Honor Among Thieves"). Po vojne s Dominionom Miles O'Brien prijal profesúru v inžinierstve na Akadémii Hviezdnej flotily a presťahoval sa na Zem spolu so svojou rodinou (DS9: „What You Leave Behind“).
Colm Meaney
Colm Meaney sa narodil 30. mája 1953 v Dubline v Írsku. Je hercom a producentom známym zo Star Treku: Hlboký vesmír deväť (1993), Layer Cake (2004) a Under Siege (1992). S Ines Glorian je ženatý od 15. marca 2007. Majú jedno dieťa. Predtým bol ženatý s Bairbre Dowlingovou.