18-1779
7013
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-924
23-1923
54-6069
26-321
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-15
T-5736
05-754968
26-684268
86-836154

Odo

Druh: samec Changeling alebo Founder
Dátum získania: 2337
Miesto získania: Pás Denorios, systém Bajor
Rodinný stav slobodný

Šéf bezpečnosti na palube cardassijskej vesmírnej stanice Terok Nor, ktorý v tejto funkcii pokračoval, keď Hviezdna flotila prevzala zariadenie v roku 2369. Odo bol menič alebo Changeling, jeden zo zakladateľov gama kvadrantu Dominion (DS9: "The Search, Parts I and II" ). Odo bol objavený ako dieťa v páse Denorios neďaleko planéty Bajor, ale tí, ktorí ho zachránili, netušili, odkiaľ pochádza alebo k akému druhu patrí (DS9: "Emissary").

Keď bol Odo objavený v roku 2358 (DS9: "Broken Link"), bola beztvará hmota organického vývaru. Strávil niekoľko rokov v Bajoran Institute of Science, kde ho študovala Dr. Mora Pol, ktorá pomohla Odovi asimilovať sa do humanoidnej spoločnosti. Ako jediný svojho druhu sa snažil zapadnúť do spoločnosti tým, že bol „životom strany“. Premenil sa na akýkoľvek objekt, o ktorý požiadali návštevníci párty, čo len zvýšilo jeho pocity izolácie a osamelosti (DS9: "The Forsaken"). Odo považoval Mora za otcovskú postavu, no pohoršoval sa nad jeho chladným vedeckým postojom a neustálym skúmaním. Opustil inštitút a roky sa vzbúril proti Morovmu vplyvu (DS9: „Alternate“). Odo dostal svoje meno z cardassijského slova odo'ital, niečo ako krutý vtip, keďže sa prekladá ako „nič“. (DS9: "Srdce z kameňa"). Odo si neuvedomil, že napriek zdanlivo bezcitnému zaobchádzaniu Mory sa vedec o Oda skutočne staral a veľa z jeho zjavnej krutosti bolo výsledkom neznalosti fyziológie meňavcov (DS9: "The Begotten").

Odo prišiel do Terok Nor v roku 2365 a stal sa neoficiálnym rozhodcom pre bajorských občanov na stanici. Neskôr toho roku prefekt stanice Gul Dukat požiadal Oda, aby vyšetril vraždu na stanici. Kira Nerys bola v tom prípade podozrivá. Dukat bol tak ohromený Odovou prácou, že z Oda urobil šéfa bezpečnosti stanice (DS9: "Necessary Evil"). V roku 2366, v rámci svojich povinností šéfa bezpečnosti Teroka Nora, sa Odo stal dôstojníkom cardassijského súdu. To by bolo výhodné v roku 2370, po zatknutí dôstojníka Hviezdnej flotily Milesa O'Briena cardassijskou vládou. Využitím svojej pozície súdneho úradníka sa Odo mohol stať nestorom O'Briena (DS9: "Tribunal"). Keď bol Benjamin Sisko v roku 2372 vymenovaný za zastupujúceho šéfa pozemskej bezpečnosti, Odo sprevádzal Siska na Zem ako konzultant pre ochranu pred infiltráciou meniacimi tvar (DS9: "Homefront").

Odo si počas práce na stanici udržal humanoidnú formu, ale musel sa každých 16 hodín vrátiť do svojej prirodzenej formy, viskóznej oranžovej tekutiny (DS9: „The Storyteller“).* S veľkým rešpektom k právam všetkého života -formy, akokoľvek jednoduché alebo vyvinuté (DS9: "Playing God"), Odo odmietol nosiť zbraň (DS9: "Emissary"). Nepotreboval jesť a mal len približné ústa a tráviaci systém (DS9: "The Forsaken", "Heart of Stone"). Raz, nie dlho po tom, čo prvýkrát nadobudol humanoidnú formu, skúsil jesť, ale nenašlo mu to uspokojenie, pretože nemal žiadne chuťové poháriky (DS9: "Meridian"). Odo však mohol simulovať akt pitia. Sformoval časť svojho tela do pohára na pitie, aby mohol piť a reabsorbovať tekutinu vo vnútri, čo mu umožnilo zdieľať sociálnu skúsenosť stolovania s ostatnými (DS9: "Cesta bojovníka"). Odo nemal čuch (DS9: „If Wishes Were Horses“, „Nepravdepodobná príčina“). Vytvoril si vlastný účes po Dr. Morovi, vedcovi, ktorý ho mal študovať vo výskumnom centre na planéte Bajor. Nevedel hrať hazardné hry (DS9: "Babel"), ale snažil sa prijať nové výzvy. Odo sa niekedy pripojil k Milesovi O'Brienovi, keď O'Brien prevádzkoval svoj holografický simulačný program na kajaku, a O'Brien dával Odovi na čítanie staré detektívne romány zo Zeme (DS9: "Heart of Stone").

Odo sa zdráhal vziať si partnera a tvrdil, že by nechcel robiť kompromisy, ktoré si vzťah vyžaduje. Odo mal tiež nekompromisný pohľad na presadzovanie práva a veril, že „zákony sa menia, ale spravodlivosť je spravodlivosť“. (DS9: "A Man Alone"). Odo s veľvyslankyňou Lwaxanou Troi mierne poľavil v ostražitosti v roku 2369, keď boli spolu uväznení v turbovýťahu na stanici. Odo aj Troi boli rôznymi spôsobmi samotári a ich vynútená blízkosť spôsobila, že navzájom zdieľali svoje zraniteľné miesta (DS9: „The Forsaken“). V roku 2371 si Odo uvedomil, že prechováva romantické city k dlhoročnej kamarátke Kire Nerys, no nikdy jej tieto city nedokázal úspešne prejaviť (DS9: "Fascination", "Heart of Stone"). V roku 2372, keď jeho city k nej zasahovali do jeho práce, sa Odo rozhodol zachovať si od nej citový odstup (DS9: "Crossfire"). Odo sa skutočne oženil s Lwaxanou Troi v roku 2372, hoci išlo o manželstvo z rozumu, v ktorom sa Odo snažil pomôcť Troi utiecť od jej manžela Jeyala. Sobášom s Odom sa Troi stala slobodnou a mohla vychovávať svojho syna na Betazede, ďaleko od tavnianskych tradícií, ktoré byDržal som ju ďalej od jej dieťaťa (DS9: "Múza"). V roku 2373 sa Odo zamiloval do Arissy, ženy, ktorá navštívila stanicu. Práve s ňou mal prvý intímny zážitok s humanoidnou ženou (DS9: „A Simple Investigation“).

Odo zúfalo túžil dozvedieť sa o svojom pôvode a roky dúfal, že stretne ďalšieho jedinca svojho druhu. Keď mu Crodin z planéty Rakhar dal náhrdelník z kvadrantu gama, Odo začal tušiť, že by v tejto časti galaxie mohol nájsť ďalších meniacich ľudí (DS9: "Vortex"). Začiatkom roku 2371 našiel Odo svojich ľudí na planéte bez slnka v hmlovine Omarion v kvadrante gama. Dozvedel sa, že bol členom druhu meniacich ľudí, ktorí boli nepolapiteľnými zakladateľmi Dominionu. Aby sa zakladatelia dozvedeli o galaxii, poslali 100 malých členov svojho druhu ďaleko do vesmíru a do svojej genetickej výbavy vložili túžbu vrátiť sa domov. Odo bol jedným z týchto detí (DS9: "The Search, Parts I and II"). Stretnutie Oda s jeho kolegami, ktorí zmenili tvar, mu dodalo väčšiu mieru sebavedomia, aj keď sa odmietol pripojiť k Veľkému odkazu svojich ľudí. Dokonca prestal používať svoje vedro na regeneračné obdobia, namiesto toho sa vrátil do svojho želatínového stavu vo svojej izbe, kde začal experimentovať s pocitmi premeny na rôzne tvary a textúry (DS9: "The Abandoned"). Neskôr v tom istom roku dostal Odo jedinečnú príležitosť zúčastniť sa zhian'tara Jadzie Dax. Ale kvôli jeho povahe, ktorá mení tvar, namiesto toho, aby len dočasne stelesňoval osobnosť Curzona Daxa, sa Odo v skutočnosti spojil s ním. Usporiadanie bolo pre obe bytosti veľmi uspokojivé a istý čas odmietali byť oddelení. Dokonca aj keď bol Odo presvedčený, aby sa vzdal osobnosti Curzona, zachoval si spomienky na spojenie s Curzonom (DS9: "Facets").

Odo bol bezpečnostným dôstojníkom väčšinu svojej humanoidnej existencie, ale nikdy nepovažoval za potrebné strieľať zo zbrane alebo si vziať život, pretože sa mu hnusili humanoidné praktiky násilia. Napriek tomu sa v roku 2371 stal prvým zo svojho druhu, ktorý ublížil inému Zakladateľovi, keď náhodou zabil Zakladateľa vydávajúceho sa za veľvyslanca Krajenského na palube USS Defiant (DS9: "The Adversary"). O rok neskôr bol Odo nútený vrátiť sa do Veľkého spojenia na domovskom svete Zakladateľov. Tam ho odsúdili za to, že zabil iného meňava a za trest sa stal človekom, ktorý nebol schopný meniť tvar (DS9: "Broken Link"). V roku 2373 bolo na stanici Deep Space 9 objavené dieťa premieňača. Odo sa stal náhradným rodičom dieťaťa, rozhodnutý neopakovať to, čo považoval za krutosť, s ktorou ho vychovávala Dr. Mora Pol. Odo dokonca odmietol Morove ponuky pomoci, no neskôr ustúpil, keď sa zdravotný stav dieťaťa zhoršil v dôsledku vystavenia tetryónovému žiareniu vo vesmíre. Odo zažil radosť z rodičovstva, potom smútok zo straty, keď sa mu otrava ožiarením stala osudnou. Táto skúsenosť pomohla Odovi pochopiť, ako veľmi sa o neho Mora starala a ako veľmi Odova vzbura proti jeho náhradnému otcovi Moru ranila. Tesne pred smrťou sa mláďa vstúpilo do Odovho tela a obnovilo Odove schopnosti meniť tvar (DS9: "The Begotten").

Odo sa veľmi staral o svoju priateľku Kiru Nerys, ale roky sa zdráhal priznať to sebe alebo jej, pretože sa bál, že ohrozí ich priateľstvo. Pre Oda to bolo obzvlášť ťažké, keď sa mu Kira, ktorá si neuvedomovala jeho city, zdôverila so svojimi romantickými vzťahmi so Shakaarom Edonom a Vedekom Bareilom. Odo by Kire možno nikdy neprezradil svoje pocity, keby si to koncom roku 2373 nevynútila alternatívna verzia seba samého z inej časovej osi (DS9: "Children of Time"). Odo sa počas nasledujúcich mesiacov postupne viac zaoberal svojimi citmi ku Kire, hoci vzťah bol ohrozený, keď sa spojil so zakladajúcim vodcom počas vojny s Dominionom. Odo zistil, že pokušenia spojenia sú také silné, že neúmyselne dovolil Romovi, členovi odporu, aby bol zajatý cardassijskými úradmi (DS9: "Behind the Lines"). Odo sa nakoniec rozhodol zostať so svojimi dobrými priateľmi v Alfa kvadrante (DS9: „Sacrifice of Angels“). Odo konečne vyjadril svoje pocity Kire koncom roku 2374 po tom, čo dostal povzbudenie a radu od Vica Fontaina, odborníka na srdcové záležitosti (DS9: „His Way“). Krátko na to sa Odo a Kira romanticky zaplietli, no ich šťastie nemalo trvať dlho. Bez toho, aby Odo vedel, bol infikovaný smrtiacim vírusom, ktorý vytvorila sekcia 31. Tajná agentúra Federácie vedela, že Odo prenesie chorobu na všetkých Zakladateľov cez Veľké spojenie. Geneticky upravená choroba nakoniec postihla Oda (DS9: "Keď prší..."). Zomrel by na túto chorobu, keby nebolo mimoriadneho úsilia Juliana Bashira, ktorý vytiahol informácie z mysle Sloana zo sekcie 31, čím umožnil vyhubiť vírus (DS9: "Extrémne opatrenia"). Počas záverečných hodín oV hroznej vojne s Dominionom sa Odo spojil so Zakladajúcim vodcom, vediac, že tak by jej odovzdal Bashirov liek. Aj keď sa orgány Federácie vehementne postavili proti takémuto spojeniu, Odov akt dôvery umožnil Zakladajúcej vodkyni pochopiť, že jej ľudia môžu skutočne žiť v mieri s pevnými látkami. To zase zabránilo ďalšiemu krviprelievaniu, keď nariadila silám Dominionu ukončiť nepriateľstvo. Odkaz mal druhý výsledok. Odo si uvedomil, že sa musí vrátiť do Veľkého spojenia, nielen aby vyliečil svoj ľud, ale aby im pomohol pochopiť, že mier je možný s pevnými časťami galaxie. Je smutné, že v tomto procese musel Odo opustiť svoju milovanú Kiru (DS9: „What You Leave Behind“).

René Auberjonois

René Murat Auberjonois sa narodil 1. júna 1940 v New Yorku princeznej Laure Louise Napoléone Eugénie Caroline (Murat), ktorá sa narodila v Paríži, a Fernandovi Auberjonoisovi, ktorý sa narodil vo Švajčiarsku. René sa narodil v už umeleckej rodine, do ktorej patril jeho starý otec, známy švajčiarsky maliar, a jeho otec, spisovateľ nominovaný na Pulitzera a zahraničný spravodajca z obdobia studenej vojny. Rodina Auberjonoisovcov sa presťahovala do Paríža krátko po druhej svetovej vojne a práve tam urobil René vo veku šiestich rokov dôležité kariérne rozhodnutie. Keď jeho škola pripravila pre rodičov hudobné vystúpenie, malý René dostal tú česť dirigovať svojich spolužiakov v prevedení „Poznáte Muffin Mana?“. Keď sa predstavenie skončilo, René sa uklonil, a keďže vedel, že nie je skutočným dirigentom, predstavoval si, že hrá. Vtedy sa rozhodol, že chce byť hercom. Po odchode z Paríža sa rodina Auberjonoisovcov presťahovala do Artist's Colony v severnej časti štátu New York.

V ranom veku bol René obklopený hudobníkmi, skladateľmi a hercami. Medzi jeho susedov patrili Helen Hayes, Burgess Meredith a John Houseman, ktorí sa neskôr stali dôležitými mentormi. Houseman dal Renému svoju prvú prácu v divadle vo veku 16 rokov ako učeň v divadle v Stratforde v štáte Connecticut. René neskôr učil na Juilliarde pod vedením Housemana. René navštevoval Carnegie-Mellon University a kompletne študoval divadlo, nielen čo sa týka herectva, ale aj celého procesu produkcie hry. Po absolvovaní CMU René účinkoval v rôznych divadelných spoločnostiach vrátane American Conservatory Theatre v San Franciscu a Mark Taper Forum v Los Angeles. V roku 1969 získal rolu vo svojom prvom muzikáli na Broadwayi „Coco“ (s Katharine Hepburn), za ktorý získal cenu Tony.

Počas svojho života hral René v rôznych divadelných inscenáciách, filmoch a televíznych prezentáciách, vrátane pomerne slávnej úlohy ako Clayton Endicott III v komediálnom seriáli Benson (1979), nehovoriac o siedmich rokoch v Star Treku: Hlboký vesmír deväť (1993). ) ako Odo. René tiež predvádzal dramatické čítania rôznych kníh na magnetofónových páskach a objavil sa v projektoch ako Vlastenec (2000), v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom, Sally Hemings: Americký škandál (2000) a Frasier (1993) od NBC a Advokáti (1997) od ABC.