18-498
5551
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-992
23-4323
54-8481
26-530
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-10
T-5779
05-126885
26-847371
86-348383

Benjamin Sisko

Druh: samec človek
Celé meno: Benjamin Lafayette Sisko
Hodnosť: Kapitán
Dátum narodenia: 2332
Miesto narodenia: New Orleans, Lousiana, Zem
Miesto zmiznutia: Fire Caves, Bajor
Súčasný pobyt: neistý
Rodičia: Joseph Sisko a Sarah Sisko (bajorský prorok)
Syn: Jake Sisko
Sestra: Judith Sisko
Rodinný stav: ženatý s Kasidy Yates (2375), vdova po Jennifer Sisko (2367)

Dôstojník Hviezdnej flotily, ktorý velil stanici Deep Space 9 po stiahnutí Cardassianov z Bajoru v roku 2369. Krátko po svojom vyslaní na Deep Space 9 Sisko nadviazal kontakt s tajomnými formami života identifikovanými ako Bajorovi legendárni proroci v Bajoranskom nebeskom chráme umiestnenom v páse Denorios. . V dôsledku toho náboženský vodca Kai Opaka naznačil, že Sisko je Vyslanec, ktorého proroctvo prisľúbilo ako toho, kto zachráni Bajorský ľud. Sisko bol nepríjemný s jeho úlohou ako vyslanca, ale cítil sa povinný rešpektovať bajorské náboženské presvedčenie (DS9: "vyslanec").

Ben Sisko vstúpil do Akadémie Hviezdnej flotily v roku 2350. Prvých pár týždňov sa každú noc prenášal späť do svojho rodinného domu v New Orleans na večeru so svojimi rodičmi (DS9: "Homefront"). Počas svojho druhého ročníka strávil Benjamin Sisko študijnú úlohu na Hviezdnej základni 137 (DS9: "The Ascent"). Na začiatku svojej kariéry Hviezdnej flotily bol práporčík Sisko mentorovaný Curzonom Daxom, Trillom, ktorý sa stretol so Siskom na stanici Pelios predtým, ako obaja slúžili na palube USS Livingston (DS9: "Invazívne procedúry"). Sisko neskôr slúžil na palube hviezdnej lode Okinawa pod vedením kapitána Leytona. Zatiaľ čo Sisko sa zaujímal o inžinierstvo, Leyton videl v mladom dôstojníkovi veliteľský potenciál a povýšil ho na poručíka, čím sa stal prvým dôstojníkom lode (DS9: "Homefront", "Paradise Lost"). Na palube Okinawy bojovali Sisko a Leyton vo vojne medzi Federáciou a Tzenkethi (DS9: "Protivník"). Sisko slúžil ako výkonný dôstojník v hodnosti poručíka na palube USS Saratoga v čase zničenia lode v bitke pri Wolf 359 (DS9: "Emissary"). Sisko bol následne pridelený do Utopia Planitia Fleet Yards na Marse, kde strávil tri roky (DS9: "Emissary"). Jeden z jeho projektov v Utopia Planitia zahŕňal dizajnérske práce na experimentálnej Starship Defiant (DS9: "Defiant"). Sisko pracoval aj na Zemi, riadil výstavbu orbitálnych biotopov (DS9: "Cesta bojovníka"). Sisko bol následne povýšený na veliteľa a pridelený na stanicu Deep Space 9 (DS9: "Emissary"). Medzi Siskovým personálom na Deep Space 9 bola vedecká dôstojníčka Jadzia Daxová, Trill, ktorú kedysi poznal ako Curzon Dax. Sisko sa spočiatku ťažko stýkal so svojím starým priateľom v tele krásnej ženy, ale nakoniec sa medzi nimi podarilo obnoviť priateľstvo (DS9: "A Man Alone", "Dax").

Velenie Deep Space 9 prinieslo svoj podiel ťažkých rozhodnutí, zmiernených Siskovými osobnými skúsenosťami. Stretnutie s Borgmi ho hlboko zasiahlo. V roku 2370, keď protovesmír ohrozoval bezpečnosť jeho stanice, Sisko odmietol svojvoľne zničiť miniatúrny vesmír, pretože cítil, že by to znamenalo konať s rovnakou ľahostajnosťou, akú Borgovia prejavili Federácii (DS9: „Playing God "). Neskôr toho roku Sisko stratil priateľstvo so spolužiakom z akadémie Calvinom Hudsonom, keď sa Hudson pripojil k Makistov, bojujúc proti Cardassianom v rozpore so zákonom Federácie (DS9: "Maquis, časť I"). V roku 2372 bol Sisko dočasne vymenovaný za šéfa bezpečnosti Hviezdnej flotily, keď sa obávali infiltrácie Dominionu do Hviezdnej flotily. Sisko bol nápomocný pri zabránení pokusu o prevrat admirála Leytona (DS9: "Homefront", "Paradise Lost").

Rola Siska ako vyslanca bajorského ľudu ho niekedy postavila do ťažkej pozície, pokiaľ ide o jeho povinnosti dôstojníka Hviezdnej flotily. V roku 2373 sa Sisko cítil povinný postaviť sa proti prijatiu Bajoru do Federácie. Sisko zažil víziu, v bajorskom jazyku nazývanú pag'tem'far, ktorá ho viedla k presvedčeniu, že priznanie v tom čase by bolo nerozumné. Bajorská komora ministrov prijala Siskove odporúčanie, čím nahnevala vládu federácie a veliteľstvo Hviezdnej flotily (DS9: "Rapture").

V roku 2371 bol Sisko unesený Milesom O'Brienom (zrkadlo) a odvezený do zrkadlového vesmíru, aby pomohol Terranskej rebélii v boji proti Aliancii. Sisko bol znechutený, keď sa dozvedel, že náprotivok jeho zosnulej manželky Jennifer je stále nažive v zrkadlovom vesmíre. Bola to ťažká úloha Siska presvedčiť Jennifer Sisko (zrkadlo), aby sa vzdala svojej práce pre Alianciu, a presvedčiť ju, aby sa namiesto toho pridala k terranskej rebélii (DS9: "Through the Looking Glass").

Benjamin Sisko bol povýšený do hodnosti kapitána v hviezdnom dátume 48959.1 koncom roku 2371 (DS9: "The Adversary"). Sisko bol zranený pri útoku Jem'Hadarov začiatkom roku 2372 na palube Defiantu počas obchodnej konferencie s Karemmou. Sisko utrpel úder do hlavy, čo malo za následok otras mozgu so subkraniálnym krvácaním (DS9: "Starship Down")

Ben Sisko bol zabitý začiatkom roku 2372 pri nehode na palube ton Defiant. V skutočnosti Sisko zmizol z nášho časového kontinua, ale pravidelne sa objavoval, nejakým spôsobom spojený so svojím synom Jakeom. Po niekoľkých desaťročiach sa Jake obetoval, aby umožnil svojmu otcovi vrátiť sa do času nehody, čím prerušil túto budúcu časovú os (DS9: „The Visitor“).

Snáď najväčšou výzvou Benjamina Siska bola Vojna s Dominionom, ktorá sa začala koncom roku 2373. Vo svojej úlohe vyslanca bajorského ľudu sa Sisko cítil nútený odporučiť, aby bajorská vláda podpísala zmluvu o neútočení s Dominionom, napriek námietkam Hviezdnej flotily. Krátko nato dostali Sisko a všetci ostatní členovia Hviezdnej flotily rozkaz opustiť stanicu Deep Space 9 a zariadenie bolo vrátené Cardassijskej kontrole (DS9: "Call to Arms"). Sisko bol následne umiestnený na Hviezdnej základni 375. Bol pridelený na tajnú misiu pilotovať zajatú kozmickú loď Dominion do cardassijského priestoru, aby zničil skladovacie zariadenie Dominion ketracel-white, prvé veľké víťazstvo Hviezdnej flotily v brutálnej vojne s Dominionom (DS9: „A Time postaviť sa“). Sisko následne viedol odvážnu ofenzívu na územie Dominionu, aby znovu dobyl stanicu Deep Space 9 v úspešnom úsilí zabrániť obrovskej flotile Dominionu v invázii do Alfa kvadrantu. Siskova úloha ako vyslanca mala neočakávanú hodnotu, keď dokázal presvedčiť Prorokov, aby zasiahli v mene bajorského ľudu a zničili flotilu Dominionu v červej diere (DS9: "Sacrifice of Angels"). Počas nasledujúcich mesiacov dosiahli straty Hviezdnej flotily v konflikte strašné rozmery, čo Siska podnietilo k presvedčeniu, že prežitie Federácie závisí od presvedčenia Romulanskej vlády, aby vstúpila do vojny proti Dominionu. Sisko s pomocou Elima Garaka uskutočnil vstup Romulanov sfalšovaním dôkazov, že Dominion plánoval inváziu na územie Romulanov. Sisko ľutoval svoje nezákonné činy v operácii, ktorá stála najmenej dva životy, ale pevne veril, že je to nevyhnutné na prežitie nielen Federácie, ale aj Klingonskej a Romulanskej ríše (DS9: "In the Pale Moonlight").

V priebehu rokov si Sisko Bajor obľúbil. Začal o ňom uvažovať ako o raji a povedal, že dúfa, že si tam raz nájde domov (DS9: „Favor the Bold“). Uprostred Vojny s Dominionom zažil Sisko intenzívnu víziu Orb-shadow a v 50-tych rokoch sa stal na Zemi autorom sci-fi časopisov. Sisko ako autor Benny Russell napísal pozoruhodnú novelu o budúcom veliteľovi vesmírnej stanice menom Ben Sisko. Ani Sisko, ani Russell si neboli úplne istí, kto bol snívateľ a kto sen (DS9: "Far Beyond the Stars"). Sisko bol ocenený Medailou odvahy Christophera Pikea za svoju úlohu pri znovuzískaní Deep Space 9 spod kontroly Dominionu. Následne bol nápomocný pri plánovaní odvážneho útoku na cardassijské sily, ktoré oslobodili systém Chin'toka spod kontroly Dominionu. Počas tejto bitky bola jeho blízka priateľka Jadzia Dax zabitá Gul Dukat a Pah-wraith. Sisko, ktorý počas strašnej vojny videl smrť doslova tisícov ľudí, len ťažko znášal ešte jednu smrť, a tak si vzal dovolenku, aby sa vrátil na Zem navštíviť svojho otca (DS9: "Slzy prorokov"). Sisko strávil tri mesiace na Zemi, kým ho vízia od Prorokov neposlala na planétu Tyree, aby pátral po dovtedy neznámej Orb Vyslankyni. Siskove pátranie bolo naliehavejšie o to, že jeho vízia obsahovala aj obraz záhadnej ženy menom Sarah Sisko, o ktorej Benov otec Joseph prezradil, že je Benovou skutočnou matkou (DS9: "Image in the Sand"). Sarah bola v skutočnosti ovládaná bajorským prorokom, ktorý sa postaral o to, aby sa Benjamin narodil, aby sa stal bajorským vyslancom. Keď sa Benjamin v roku 2375 zasnúbil s Kasidy Yatesovou, prorok Sarah ho varoval, že ak sa ožení s Kasidy, nebude poznať nič iné ako smútok. Hoci Sisko bral prorokovo varovanie vážne, predsa sa oženil s Kasidy na pokojnom civilnom obrade, ktorý sa konal na palube stanice Deep Space 9 (DS9: „Til Death Do Us Part“). Zostávajúce týždne Bena Siska ako telesného človeka ovládlo ukončenie vojny s Dominionom. Krátko po kapitulácii Dominionu sa Benjamin Sisko vrátil do ohnivých jaskýň na Bajore, aby konfrontoval Kossta Amojana. Zlý Pah-wraith zviedol Kai Winna aj Gula Dukata, ale ani jeden nedokázal zabrániť Sisku uväzniť Pah-wraithov v ohnivých jaskyniach, čím zaistil prežitie nielen Bajoranov, ale aj samotných Prorokov. Jeho osud sa naplnil, Benjamin Sisko opustil sféru lineárnej existencie a zjednotil sa s Bajorskými prorokmi (DS9: „What You Leave Behind“).

Ben Sisko bol oddaným rodinným príslušníkom, ktorý vyrastal v New Orleans na Zemi (DS9: "Rodinný podnik", "Explorers"). Jeho otec, Joseph Sisko, bol gurmánsky šéfkuchár, ktorý prevádzkoval malé bistro s názvom Sisko's vo francúzskej štvrti New Orleans. Starší Sisko trval na tom, aby rodina obedovala spolu, aby jeho „testovači chuti“ mohli ochutnať jeho nové recepty (DS9: „A Man Alone“, „The Visitor“).Benjamin sa stretol s Jennifer, svojou budúcou manželkou, na Gilgo Beach na Zemi okolo roku 2353, tesne po Siskovej promócii na Akadémii Hviezdnej flotily (DS9: "Emissary"). Ben a Jennifer sa následne vzali a v roku 2355 sa im narodil syn Jake (DS9: „Move Along Home“). Ben a Jennifer spolu slúžili na palube hviezdnej lode Saratoga až do Jenniferinej tragickej smrti v bitke o Wolf 359 začiatkom roku 2367. Slobodný rodič Sisko vychovával ich syna Jakea najskôr na Utopia Planitia, potom na stanici Deep Space 9 (DS9: " Vyslanec"). Ben mal sestru Judith Sisko (DS9: "Homefront"), ktorá žila v Portlande, Oregon, na Zemi (DS9: "Minulý čas, časť I"). Po smrti Jennifer sa Sisko zdráhal nadviazať ďalší vzťah. Až koncom roku 2371 sa začal zaujímať o kapitána nákladnej lode Kasidy Yates (DS9: "The Adversary"). Siskov vzťah s Yatesom bol podrobený skúške v roku 2372, keď sa zistilo, že bola pašerákom Makistov. Naďalej k nej niečo cítil napriek jej presvedčeniu o úteku so zbraňami (DS9: „For the Cause“).

Jednou z Benových obľúbených rekreačných aktivít bol holosuite program slávnych hráčov bejzbalu na Zemi, ako sú Buck Bokai, Tris Speaker a Ted Williams. Pomocou tohto programu si Ben a jeho syn Jake užívali hranie s týmito velikánmi. Program tiež umožnil Benovi povzbudiť svojho hrdinu Bucka Bokaia na riedko navštevovanej svetovej sérii 2042, ktorá znamenala koniec profesionálneho bejzbalu (DS9: „If Wishes Were Horses“). Ben bol niečo ako milovník histórie Zeme 21. storočia (DS9: „Minulý čas, časť I“) a rád zbieral staroveké africké artefakty (DS9: „Hľadanie, časť I“). Sisko tiež rád zápasil a bol kapitánom zápasníckeho tímu na Akadémii Hviezdnej flotily v roku 2351 (DS9: "Apocalypse Rising"). Jednou z najvýznamnejších Siskových rekreačných aktivít bola stavba bajorského solárneho plachetnicového plavidla starovekého dizajnu v roku 2371. Spolu s Jakeom ho Sisko pilotoval do Cardassie, čo je dramatická ukážka toho, ako starovekí Bajorani pred ôsmimi storočiami dosiahli rovnaký čin ( DS9: "Prieskumníci"). Sisko bol obdivovateľom legendárnej hviezdnej lode kapitána Jamesa T. Kirka. Sisko mal skutočne šancu stretnúť sa s Kirkom, keď Defiant cestoval späť v čase do roku 2267, kde sa stretol s Kirkom na palube pôvodnej hviezdnej lode Enterprise. V rozpore s Nariadením Hviezdnej flotily 157, oddiel III, odsek 18, Sisko dokonca pozdravil Kirka a dostal jeho autogram (DS9: "Trials and Tribble-ations"). Okrem toho, že vynikal ako prieskumník, diplomat a vodca, jednou z Siskových osobných vášní bola starodávna pozemská hra baseballu, o ktorú sa zaujímal s Kasidy Yates (DS9: „Take Me Out to the Holosuite“).

Avery Brooks

Avery Franklin Brooks sa narodil 2. októbra 1948 v Evansville v štáte Indiana do hudobne talentovanej rodiny. Jeho starý otec z matkinej strany, Samuel Travis Crawford, bol tenorista, ktorý v roku 1901 promoval na Tougaloo College v Mississippi. Crawford v 30. rokoch cestoval po krajine a spieval so skupinou Delta Rhythm Boys. Brooks je tiež hudobne naklonený, keďže hral na jazzovom klavíri a vystupoval ako skvelý barytón/herec/učenec Paul Robeson v hre s názvom „Paul Robeson“. Spieval hlavnú úlohu v opere A. Anthonyho Davisa „X: The Life and Times of Malcolm X“ a vystupoval ako „Theseus“ a „Oberon“ v Shakespearovom „Sne noci svätojánskej“ vo washingtonskej Arena Stage. Dlho bol pridružený k Rutgers University a bol prvým absolventom MFA tejto inštitúcie. Okrem toho pôsobil počas 90. rokov ako umelecký riaditeľ Národného festivalu čiernych umení (NBAF) v Atlante v štáte Georgia. Herec, aktivista, hudobník, režisér a pedagóg impozantných rozmerov, Brooks, bol citovaný v rozhovore o jeho práci pre NBAF a jeho vystúpeniach: „Keby som bol tesár, našiel by som spôsob, ako využiť túto zručnosť. „Používam toľko, koľko Boh dal – moju myseľ, môj hlas, moje srdce, moje umelecké formy. Toto je najvyššia forma vyjadrenia na planéte od Boha, ku mne, k vám“.