18-7733
3879
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-438
23-2233
54-4788
26-422
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-13
T-5734
05-334337
26-568405
86-35073

Wesley Crusher

Druh: samec človek
Poradie: žiadne*
Dátum narodenia: 2349
Rodičia: Jack Crusher (zosnulý), Beverly Crusher
Rodinný stav: neznámy

Syn dôstojníkov Hviezdnej flotily Jacka Crushera a Beverly Crusherovej. Wesley sa narodil v roku 2349 a bol vychovávaný svojou matkou po smrti svojho otca Jacka v roku 2354, keď mal Wesley päť rokov (TNG: "True Q"). Wesley odišiel žiť na hviezdnu loď Enterprise-D v roku 2364, keď bola jeho matka pridelená na túto loď ako hlavný lekár (TNG: "Stretnutie vo Farpointe, časti I a II"). Wesley trávil pred smrťou málo času so svojím otcom, ale pripomenul si, že ho Jack naučil hrať baseball (TNG: „Evolution“).

Wesley prejavil veľký záujem o vedu a technológiu a mal mimoriadnu schopnosť vizualizovať zložité matematické koncepty, čo je schopnosť, ktorú Cestovateľ raz vyzval kapitána Picarda, aby ju pestoval. Možno v reakcii na to Picard poveril Crushera úradujúcim práporčíkom k hviezdnemu dátumu 41263.4 ako uznanie kľúčovej úlohy Wesleyho pri návrate Enterprise-D do priestoru Federácie po tom, čo bola uviaznutá Kosinského neúspešnými experimentmi s warp pohonom (TNG: "Where No One Has Gone Before") . Ako člen výsadkového tímu na planéte Rubicun III Crusher neúmyselne porušil miestny zákon a planetárna vláda ho odsúdila na smrť. Crushera neskôr oslobodil kapitán Enterprise-D Picard, aj keď Picard uznal, že tento čin porušil Základnú smernicu (TNG: „Spravodlivosť“). Wesleyho prvá skúsenosť s velením bola, keď ho veliteľ Riker poveril úlohou dohliadať na geologické prieskumy planét v sektore Selcundi Drema v roku 2365. Hoci Crusher spočiatku považoval za ťažké dohliadať na dôstojníkov starších ako on sám, nakoniec zistil, že táto skúsenosť si vybudovala vlastnú dôveru a Crusherovo vedenie viedlo k vedecky dôležitým objavom (TNG: "Pen Pals"). Crusher vykonal test s použitím lekárskych nanitov v roku 2366, čo náhodne viedlo k vytvoreniu vylepšenej verzie malých robotov s dostatočnou inteligenciou, aby sa mohli považovať za legitímnu formu života. Naniti boli tak uznaní a udelené kolonizačné práva na planéte Kavis Alpha IV (TNG: "Evolution").

Wesleyho prvý romantický záujem bol s krásnou mladou Saliou, vodcom planéty Daled IV. Hoci Salia nebola človek, bola alasomorfom meniacim tvary, ktorý sa javil ako dospievajúce ľudské dievča, ktorého bystrá inteligencia a dôvtip ho zaujali. (TNG: "Dauphin").

Wesley sa prvýkrát pokúsil získať vstup do Akadémie Hviezdnej flotily v roku 2364 vo veku 15 rokov (TNG: "Coming of Age"). Hoci v tom čase nezískal prijatie, pokračoval v štúdiu a získal akademický kredit za svoju prácu na palube Enterprise-D (TNG: "Evolution", "Samaritan Snare"). Wesley bol prijatý do Akadémie Hviezdnej flotily v roku 2366, ale zmeškal svoj transport na Akadémiu, pretože sa zúčastnil záchrannej misie po tom, čo Williama Rikera, Deannu Troi a Lwaxanu Troi uniesol Ferengi DaiMon Tog. Ako uznanie za jeho obeť udelil kapitán Picard Wesleymu krátko po incidente poľné povýšenie do hodnosti práporčíka (TNG: "Ménage a Troi"). Wesley nakoniec vstúpil do Akadémie Hviezdnej flotily v roku 2367, keď sa v súčasnej triede otvorila pozícia v polovici semestra. Jeho poslednou úlohou v rámci posádky Enterprise-D bolo sprevádzať kapitána Picarda na diplomatickej misii na planéte Pentarus V. Misia bola prerušená, pretože ich transportný raketoplán, Nenebek, havaroval na Lambda Paz, po čom sa kapitán Picard vážne zranil. Crusher sa staral o Picarda, kým neprišla záchranná skupina (TNG: "Final Mission"). Crusherov prvý rok na Akadémii prebehol dobre a dokonca získal vstup do elitného leteckého tímu Akadémie Nova Squadron (TNG: "The First Duty"). Wesley sa vrátil na Enterprise-D na krátku návštevu v hviezdny dátum 45208, kde si veľmi obľúbil špecialistu na misie Robina Leflera (TNG: "The Game"). Crusherov druhý ročník bol poznačený vážnym incidentom, pri ktorom sa on a ďalší členovia Nova Squadron pokúsili o zakázaný manéver a kadet Joshua Albert pri následnej nehode zomrel. Hoci prvé svedectvo členov letky naznačovalo, že za nehodu je zodpovedný Albert, Crusher neskôr prišiel s pravdou. Do Crusherovho akademického záznamu bolo zapísané pokarhanie a bol nútený zopakovať svoj druhý ročník (TNG: "The First Duty"). V alternatívnej kvantovej realite, ktorú navštívil Worf v roku 2370, nebol Wesley Crusher v tom čase na Akadémii, ale na Enterprise-D. Dosiahol hodnosť poručíka a bol zaradený do taktického (TNG: "Parallels").

Wesley Crusher bol rozčarovaný štúdiom na Hviezdnej flotile a v roku 2370 rezignoval na svoje poverenie v Akadémii, namiesto toho sa rozhodol žiť medzi americkými Indiánmi na planéte Dorvan V, svete, ktorý je v súčasnosti pod jurisdikciou Cardassijov. Crusherovo rozhodnutie opustiť Hviezdnu flotilu v prospech sebaprieskumu bolo ťažké, k čomu mu napomáhal pohľad, ktorý ponúkol Cestovateľ (TNG: "Koniec cesty"). Vrátil sa na Zem, aby oslávil svadbu Troi a Rikera („Star Trek Nemesis").

Wil Wheaton

Wil Wheaton sa narodil ako Richard William Wheaton III 29. júla 1972 v Burbanku v Kalifornii. Medzinárodnú pozornosť si prvýkrát získal účinkovaním v komediálnom dramatickom filme Roba Reinera Pri mne stoj! (1986). Potom hral tri a štvrť sezóny Wesleyho Crushera v televíznom seriáli Star Trek: Nová generácia (1987). Wheaton opustil hollywoodsku scénu na 18 mesiacov, aby sa venoval osobnej video produkcii. Každú chvíľu sa však vracal k "Star Trek" na príležitostnú epizódu. Potom sa vrátil do Los Angeles v Kalifornii, päť rokov navštevoval hereckú školu a teraz pracuje na mnohých projektoch. Žije v Arcadii v Kalifornii so svojou manželkou Anne a jej dvoma synmi.