18-6946
4409
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-491
23-1788
54-7183
26-526
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-04
T-5434
05-685368
26-423110
86-98873
Geordi La Forge
Druh: samec človek
Hodnosť: poručík
Dátum narodenia: 2335
Miesto narodenia: Mogadišo, Somálsko, Africká konfederácia, Zem
Rodičia: Edward M. La Forge a Silva La Forge (nezvestní, pravdepodobne mŕtvi)
Sestra: Ariana La Forge
Rodinný stav: neznámy

Hlavný inžinier na palube Starship Enterprise-D a Enterprise-E. La Forge sa narodil slepý v roku 2335 kvôli vrodenej chybe a nosil pozoruhodné zariadenie nazývané VISOR, ktoré mu umožňovalo vidieť jasnejšie ako ostatní ľudia. Geordi La Forge pochádzal z rodiny dôstojníkov Hviezdnej flotily. Jeho matka, Silva La Forge, bola v čase svojej smrti v roku 2370 kapitánkou USS Hera (TNG: "Interface") a jeho otec bol exobiológ. Geordi si spomenul, že aj keď sa veľa pohyboval, svoje detstvo považoval za veľké dobrodružstvo (TNG: „Imaginárny priateľ“). La Forge dostal svoj VISOR až po svojich piatych narodeninách. (TNG: "Uctievanie hrdinov"). Geordiho zachvátil požiar, keď mal päť rokov. Zachránili ho rodičia a nezranil sa. Geordi si spomenul, že istý čas po incidente bolo mimoriadne dôležité vedieť, kde sa jeho rodičia vždy nachádzajú (TNG: „Hero Worship“). Geordi mal čerkeskú mačku, keď mal osem rokov (TNG: "Porušenia"). Možno preto, že jeho rodičia toľko cestovali, keď bol dieťa, Geordi mal niečo ako talent na jazyky. Jedným z takýchto jazykov bola hahliiančina (TNG: "Aquiel").

Geordi La Forge absolvoval Akadémiu Hviezdnej flotily v roku 2357 (TNG: "Ďalšia fáza"). Jedna z prvých úloh La Forge bola ako pilot raketoplánu na Jovianskej ceste medzi Jupiterom a Saturnom (TNG: "Chain of Command, Part II"). La Forge sa prvýkrát stretol s kapitánom Picardom, keď La Forge pilotoval Picardov raketoplán na inšpekčnej ceste. Počas prehliadky urobil Picard ľahkú poznámku o menšej neefektívnosti v motoroch raketoplánu a La Forge následne zostal hore celú noc, aby problém vyriešil. Picard bol tak ohromený incidentom, že požiadal La Forge, aby bola pridelená k Enterprise-D v roku 2364 (TNG: "Ďalšia fáza"). La Forge slúžil ako praporčík na palube USS Victory pod velením kapitána Zimbatu (TNG: "Elementary, Dear Data"). Jednou z Geordiho najbližších priateľov na tejto lodi bola poručík Susanna Leijten. V roku 2362 sa La Forge aj Leijten zúčastnili výpravy na planétu Tarchannen III. Neskôr sa zistilo, že všetci členovia tohto výjazdového tímu boli infikovaní mimozemským reťazcom DNA, ktorý by ich, ak by nebol skontrolovaný, prinútil vrátiť sa na Tarchannen III, kde by sa premenili na prirodzenú formu života Tarchannena. La Forge bola zachránená pred transformáciou v roku 2367 Leijtenovými činmi a lekárskym zásahom Enterprise-D CMO Crusher (TNG: "Kríza identity").

La Forge presunutá na Enterprise-D ako letový kontrolór (conn) v roku 2364 (TNG: „Stretnutie vo Farpointe, časti I a II“). Geordi bol povýšený na plného poručíka a nasledujúci rok bol pridelený ako hlavný inžinier USS Enterprise-D, tesne pred hviezdnym dátumom 42073.1 (TNG: "Dieťa"). Hoci bol La Forge ako inžinier vesmírnych lodí brilantne zdatný, mal problémy s nadväzovaním vzťahov so ženami. Možno ako výsledok si Geordi vyvinul pripútanosť k holografickej reprezentácii dizajnérky Enterprise-D Leah Brahms (TNG: "Nástraha"). Skutočný doktor Brahms bol pobúrený, keď sa dozvedel o tejto simulácii, pričom poznamenal, že vytvorenie takejto repliky bez jej povolenia bolo zásahom do súkromia. Brahms sa nakoniec spriatelil s La Forge, hoci Geordi bol sklamaný, keď sa dozvedel, že Leah je už vydatá* (TNG: "Galaxy's Child"). La Forge bol povýšený na nadporučíka začiatkom roku 2366 (TNG: "Evolution"). Vďaka svojmu rozhraniu VISOR bol Geordi dokonalým kandidátom na testovanie experimentálneho rozhrania. Zariadenie použil v roku 2370 pri pokuse o záchranu posádky USS Raman. Počas záchrany sa Geordi na palube Ramanu stretol s niečím, čo vyzeralo ako jeho matka Silva La Forge. Geordi bol najprv presvedčený, že loď jeho matky bola skutočne uväznená v atmosfére, ale neskôr si uvedomil, že tento zážitok bol pokusom bytostí Marijne VII komunikovať. Hoci nedokázal zachrániť svoju matku, Geordi cítil, že incident mu dal príležitosť rozlúčiť sa s ňou (TNG: "Interface").

Po zničení Enterprise-D La Forge prijal úlohu hlavného inžiniera USS Enterprise-E, keď bola vypustená v roku 2372. Do hviezdneho dátumu 50893 dostal Geordi očné implantáty, ktoré nahradili jeho VISOR. Hoci implantáty boli menšie ako jeho VISOR, stále poskytovali La Forge širokú škálu zmyslových informácií ("Star Trek: Prvý kontakt"). V roku 2375 bol La Forge dočasne schopný prirodzene vidieť skutočnými očami v dôsledku metafázového žiarenia vychádzajúceho z prstencov planéty Ba'ku. ("Star Trek: Povstanie").
LeVar Burton
LeVar Burton sa narodil 16. februára 1957 v Landstuhle, Porýnie-Falcko, Nemecko. Je to herec a režisér známy z filmov Star Trek VII: Generácie (1994), Star Trek VIII: Prvý kontakt (1996) a Star Trek X: Nemezis (2002). Od 3. októbra 1992 je ženatý so Stephanie Cozart Burton. Majú jedno dieťa.