18-4852
774
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-917
23-9743
54-3885
26-750
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-22
T-5880
05-845772
26-182854
86-290640

Hikaru Sulu

Druh: samec človek
Hodnosť: Kapitán
Dátum narodenia: 2237
Miesto pôvodu: San Francisco, Severná Amerika, Zem
Rodinný stav: neznámy
Deti: Demora Sulu

Riadiaci dôstojník na palube hviezdnej lode Enterprise NCC-1701 pod velením kapitána Jamesa Kirka. Hikaru Sulu, narodený v roku 2237 v San Franciscu na Zemi („Star Trek IV: The Voyage Home“), bol pôvodne pridelený ako fyzik („TOS: „Where No Man Has Gone Before“) na palubu Enterprise v roku 2265, ale neskôr bol presunutý na kormidlo (TOS: "Corbomite Maneuver").

Sulu prevzal velenie nad loďou Excelsior v roku 2290 a následne vykonal trojročnú vedeckú misiu katalogizácie plynných planetárnych anomálií v kvadrante Beta. Sulu a Excelsior zohrali kľúčovú úlohu na historickej khitomerskej mierovej konferencii v roku 2293 tým, že pomohli chrániť konferenciu pred federálnymi a klingónskymi silami, ktoré sa snažia narušiť mierový proces („Star Trek VI: Neobjavená krajina“). Počas incidentu Sulu preukázal svoju lojalitu a odvahu, keď riskoval svoju loď a svoju kariéru tým, že porušil rozkazy Hviezdnej flotily a pokúsil sa zachrániť bývalých kolegov z lode Jamesa T. Kirka a Leonarda McCoya. Počas pokusu o záchranu Sulu len o vlások unikol klingónskej hliadke, ktorej velil kapitán Kang v Azúrovej hmlovine. Sulu nikdy nezapísal incident do svojho oficiálneho denníka (VOY: "Flashback").

Sulu mal širokú škálu koníčkov vrátane botaniky (TOS: "The Man Trap") a šermu. Posledný záujem sa objavil, keď Sulu utrpel účinky vírusu Psi 2000 v roku 2266 a Sulu ohrozoval každého v dohľade fóliou (TOS: "The Naked Time"). Ďalším Suluovým koníčkom boli ručné zbrane v starom štýle a vo svojej zbierke mal vždy policajný špeciál (TOS: "Shore Leave"). Hikaru Sulu mal dcéru Demora Sulu, ktorá sa narodila v roku 2271 („Star Trek Generations“).

George Takei

Narodený: 20. apríla 1937 v Los Angeles, Kalifornia, USA
Rodné meno: Hosato Takei
Prezývka: Strýko George
Výška: 1,68 m

George Takei sa narodil ako Hosato Takei 20. apríla 1937 v Los Angeles v Kalifornii. Jeho matka sa narodila v Sacramente japonským rodičom a jeho otec sa narodil v Japonsku. Po útoku na Pearl Harbor bol on a jeho rodina premiestnení z Los Angeles do Rohwer Relocation Center v Arkansase. Neskôr ich presunuli do tábora pri Tule Lake v severnej Kalifornii. Jeho vedomosť z prvej ruky o nespravodlivom internovaní 120 000 japonských Američanov v druhej svetovej vojne, trpko zaznamenaná v jeho autobiografii, vytvorila celoživotný záujem o politiku a komunitné záležitosti.

Po absolvovaní strednej školy v Los Angeles v roku 1956 študoval architektúru na UC Berkeley. Inzerát v novinách japonskej komunity viedol k letnej brigáde na pozemku MGM, kde daboval 8 postáv z japončiny do angličtiny pre Sora no daikaiju Radon (1956). Uhryznutý hereckou chybou prestúpil na UCLA ako hlavný divadelný umelec. Kontakt s agentom, s ktorým sa stretol v MGM, viedol k tomu, že sa v povojnovom Japonsku objavil ako zatrpknutý vojak v produkcii Playhouse 90 (1956). To, že ho kastingový režisér Warner Bros. spozoroval v divadelnej produkcii UCLA, viedlo k jeho debutu v celovečernom filme v Ľadovom paláci (1960), rôznym úlohám v Hawaiian Eye (1959) a ďalším celovečerným dielam. V júni 1960 ukončil štúdium na UCLA a v lete študoval na Shakespearovom inštitúte v Stratford-Upon-Avon v Anglicku.

Po začatí magisterského štúdia na UCLA bol obsadený do spoločensky relevantnej scénickej hudobnej inscenácie Fly Blackbird! ale bol nahradený, keď sa show presťahovala do New Yorku. Zaoberal sa príležitostnými prácami, kým sa na konci behu nevrátil do svojej úlohy. Na Manhattane dostal málo práce a vrátil sa do Los Angeles, aby pokračoval v štúdiu a opäť sa objavil v televízii a filmoch. Magisterský titul získal v roku 1964. Gene Roddenberry, ktorý chcel mať multirasovú posádku, ho obsadil do druhého pilota Star Treku (1966), kam predtým šiel nikto. Keď sa séria začala vyrábať, pán Sulu zostal pravidelnou postavou. V prestávke po skončení natáčania prvej sezóny pracoval na snímke Zelené barety (1968), kde hral dôstojníka juhovietnamských špeciálnych jednotiek.

Potom, čo bol Star Trek (1966) zrušený, hosťoval v niekoľkých televíznych reláciách, nahovoril Sulu pre animovaný seriál Star Trek a pravidelne sa objavoval na zjazdoch Star Treku. Tiež produkoval a hostil public affairs show Expression East/West, ktorá sa vysielala v Los Angeles v rokoch 1971-1973. V tom roku kandidoval do mestskej rady L.A. Hoci prehral s malým rozdielom, starosta Tom Bradley ho vymenoval do predstavenstva okresu rýchlej prepravy v južnej Kalifornii, kde pôsobil až do roku 1984 a prispel k plánom metra. V tomto období je spoluautorom sci-fi románu Mirror Friend, Mirror Foe. Viedol kampaň, aby získal viac rešpektu pre svoju postavu v rámci funkcií Star Trek, čo viedlo k tomu, že Sulu konečne získal hodnosť kapitána v Star Trek VI: Neobjavená Krajina (1991), čo je úloha zopakovaná v epizóde Flashback Star Trek: Voyager (1995).

Má za sebou niekoľko maratónov a v roku 1984 sa zúčastnil štafety s olympijskou pochodňou v Los Angeles. V roku 1986 získal hviezdu na chodníku slávy na Hollywood Boulevard. Svoj podpis a odtlačok ruky zanechal aj v cemente v Čínskom divadle v roku 1991. Jeho autobiografia z roku 1994 To the Stars mala veľký ohlas. Zostáva aktívny ako divadelný, televízny a filmový herec, ako aj ako obhajca záujmov japonských Američanov.