18-5666
7492
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-552
23-9483
54-9585
26-759
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-08
T-5438
05-131455
26-539431
86-674745
Doctor
Druh: Núdzový lekársky hologram Mark I
Celé meno: žiadne
Poradie: žiadne
Dátum narodenia: prvýkrát aktivovaný hviezdnym dátumom 48308.2 (2371)
Miesto narodenia: naprogramované na stanici Jupiter
Rodičia: naprogramoval Dr. Lewis Zimmerman
Rodinný stav slobodný

Holografický program dostupný na niektorých hviezdnych lodiach Federácie, vrátane USS Voyager, určený ako krátkodobý doplnok zdravotníckeho personálu v núdzových situáciách. EMH sa prejavil ako humanoidný lekár a mohol liečiť prakticky akékoľvek zranenie alebo známu chorobu, ale mohol fungovať iba v oblastiach vybavených holografickými projektormi (VOY: "Caretaker"). Núdzový lekársky hologram bol vyvinutý na stanici Jupiter Hviezdnej flotily a navrhol ho Dr. Lewis Zimmerman. Poručík Reginald Barclay bol členom Zimmermanovho vývojového tímu, ktorý mal na starosti testovanie medziľudských zručností EMH (VOY: "Projekcie"). Program EMH spôsobil, že holografické projektory nielen generovali obraz osoby, ale aj vytvárali magnetické pole, v ktorom bola zachytená elektromagnetická energia, čo dáva doktorovi možnosť fyzicky manipulovať so skutočnými predmetmi, ako sú pacienti a lekárske nástroje ( VOY: "fág"). Po tom, čo bol v roku 2371 zabitý celý zdravotnícky personál USS Voyager počas ťažkej plavby lode do Delta kvadrantu, sa lodný núdzový lekársky hologram stal jediným zdrojom lekárskeho ošetrenia pre posádku (VOY: „Ošetrovateľ“).

Doktor bol naprogramovaný s viac ako piatimi miliónmi možných ošetrení, s voliteľnými možnosťami a adaptívnymi programami (VOY: "Ex Post Facto") využívajúcimi sofistikované programovanie multitronických dráh (VOY: "The Swarm"). Bol kŕmený informáciami z 2 000 lekárskych referencií a skúsenosťami 47 lekárov (VOY: „Parallax“). Program EMH, ktorý bol prvýkrát aktivovaný v hviezdnom dátume 48308, pozostával z viac ako päťdesiatich miliónov gigakvadov počítačových údajov a bol vybavený lekárskymi znalosťami viac ako troch tisícok kultúr (VOY: „Lifesigns“). Jeho znalosti o liečebných postupoch zahŕňali tie, ktoré sú založené na psychospirituálnych presvedčeniach, ako sú tie, ktoré používajú niektorí domorodí Američania na Zemi (VOY: "Catexis"). Programovanie EMH bolo mimoriadne sofistikované, umožňovalo mu učiť sa z nových údajov a skúseností a dokonca byť kreatívny. Krátko po hviezdnom dátume 48532, keď členovi posádky Neelixovi odstránili pľúca, lekár zachránil Neelixovi život tým, že vymyslel spôsob, ako vytvoriť pár holografických pľúc pomocou holografických žiaričov na ošetrovni (VOY: "Phage"). EMH bola určite schopná nezávislého myslenia. V roku 2372 odmietol priamy rozkaz rozdeliť Tuvix na Tuvoka a Neelixa. Urobil tak, pretože poslúchnutie príkazu by si od neho vyžiadalo život, čím by porušil prísahu lekára, že neublíži (VOY: "Tuvix").

EMH podnikol svoju prvú preč misiu v hviezdnom dátume 48693. Bol vyslaný na simulátor lode, aby vyšetril zmiznutie troch členov posádky Voyageru. Podarilo sa mu interagovať s fotonickou bytosťou, ktorá sa usadila na simulátore, a získať späť chýbajúcu posádku. Jeho činy počas tejto misie prvého kontaktu mu vyniesli špeciálne uznanie od kapitána Voyageru Janeway (VOY: "Heroes and Demons"). Napriek tomu zostal obmedzený na ošetrovňu. To sa zmenilo, keď Voyager navštívil minulosť Zeme v roku 1996 a Henry Starling vybavil EMH autonómnym holografickým žiaričom. Keď sa posádka Voyageru vrátila do svojho vlastného časového obdobia, Doktor si ponechal holoemitor, ktorý mu dal schopnosť operovať mimo ošetrovne, dokonca aj v oblastiach bez holografických žiaričov (VOY: "Future's End").

Program holografického lekára bol taký sofistikovaný, že bol vnímavou formou života. Preto ho frustrovalo, keď s ním niektorí členovia posádky Voyageru zaobchádzali ako s neživým počítačovým programom. Kapitán Janeway nariadil, aby EMH získala kontrolu nad jeho vlastnou deaktivačnou sekvenciou, aby sa predišlo nedôstojnému, že ho deaktivujú iní (VOY: "Eye of the Needle"). Doktorova úloha ako jediného lekárskeho odborníka na lodi spôsobila, že podstúpil významný rast ako vnímajúcej formy života. Jedným z jeho prvých krokov v tomto procese rastu bolo hľadanie mena pre seba. Medzi menami, ktoré zvažoval, boli Benjamin Spock a Jonas Salk (VOY: "Ex Post Facto"). Myslel aj na Alberta Schweitzera. Vidijská lekárka Danara Pel navrhla Shmullusa po svojom milovanom strýkovi. V jednej možnej budúcnosti, ktorú Kes navštívil, sa holografický lekár na palube Voyageru rozhodol pre meno Dr. van Gogh, po tom, čo bol istý čas známy ako Dr. Mozart (VOY: „Pred a po“).

Doktor nebol naprogramovaný, aby krvácal alebo cítil bolesť. Po aktivácii núdzový lekársky hologram nadviazal komunikačné spojenie so všetkými kľúčovými oblasťami hviezdnej lode Voyager. Túto schopnosť niekedy používal na tajné počúvanie rozhovorov po celej lodi, kým mu kapitán Janewayová nenariadila, aby sa zdržal odpočúvania. (VOY: "Porod"). Doktor bol citlivý na kritikuže ako syntetická forma života by mal ťažkosti vcítiť sa do utrpenia organického pacienta. S cieľom riešiť túto potenciálnu slabosť sa raz naprogramoval pomocou holografickej simulácie 29-hodinovej Levodskej chrípky, aby mohol zažiť proces choroby. Jeho programovanie nezahŕňalo schopnosť plakať (VOY: „Threshold“).

Holografický doktor bol navrhnutý ako krátkodobý doplnok pre zdravotnícky personál, ktorý sa nemá používať dlhšie ako 1500 hodín. Do hviezdneho dátumu 50252.3 bol tento limit značne prekročený a EMH utrpela fragmentáciu pamäte úrovne 4, čo malo za následok rýchle zhoršenie funkcie programu. Namiesto reinicializácie EMH, čo by spôsobilo, že zabudol na všetko, čo sa naučil, vrátane rastu osobnosti, sa posádka Voyageru rozhodla zlúčiť programovú maticu EMH s diagnostickým programom EMH stanice Jupiter. Proces prekrývania matrice fungoval na udržanie integrity EMH, ale jeho pamäť nebola úplne obnovená (VOY: "The Swarm"). V roku 2373 vytvoril núdzový lekársky hologram holografický program na zlepšenie osobnosti, ktorý do svojich podprogramov začlenil osobnosti niekoľkých historických postáv. Bohužiaľ, nechutná stránka týchto postáv zmenila EMH na zlo, kým B'Elanna Torres nevyčistila osobnosti z jeho pamäti (VOY: "Darkling"). Doktor stál pred dilemou, keď mal spolupracovať s rekreáciou cardassijského lekára, o ktorom bolo známe, že vykonával odsúdeniahodné experimenty na bajorských pacientoch (VOY: „Nothing Human“). Stará rana sa objavila, keď sa Doktorovi vrátila spomienka na incident, ktorý pred niekoľkými mesiacmi spôsobil zlyhanie systému jeho matrice. Rozhodol sa, že najskôr ošetrí Harryho Kima, načo druhá zranená osoba, Ahni Jetal, zomrela. Naplnený výčitkami svedomia už nemohol ďalej pracovať a jeho spomienka na incident bola vymazaná. Teraz sa ten istý problém vyskytol znova a bolo rozhodnuté, že Doktora treba namiesto preprogramovania vyliečiť (VOY: "Latentný obraz").

V hviezdnom dátume 48892 spôsobil prudký nárast kinoplastického žiarenia poruchu v obvodoch simulátora Voyageru a uväznil Doktora v klamnej realite, v ktorej nakrátko veril, že je skutočnou osobou menom Lewis Zimmerman. V tejto fantázii si Doktor predstavoval, že je ženatý s ľudskou ženou menom Kes Zimmerman (VOY: "Projekcie"). V roku 2372 sa zamiloval do Vidiian Danara Pel (VOY: "Lifesigns"). Keďže bol nápomocný pri pomoci Siedmej z deviatich znovu získať jej ľudský vzhľad (VOY: "The Gift"), doktor si k nej následne vyvinul romantickú príťažlivosť, ale nikdy sa neodvážil priznať. Dokonca premárnil jasnú šancu, keď pomohol Sevenovi s lekciami o romantických vzťahoch (VOY: "Niekto, kto ma bude strážiť"). Doktor sa neuspokojil len s tým, že je lodným lekárom. Vo svojej vlastnej fantázii sa stal Voyagerom "Núdzovým veliteľským hologramom" (VOY: "Tinker, Tenor, Doctor, Spy"). Následne Janeway vlastne umožnila takú rutinu pre prípad, že zvyšok posádky by mal byť preč alebo deaktivovaný, čo sa stalo v roku 2377 (VOY: "Workforce"). Doktor tiež pracoval na tom, aby boli fotonické projekcie uznané ako formy života, najmä preto, že sa musel od svojho tvorcu naučiť, že mnoho z jeho kolegov hologramov bolo odsúdených na otrocké práce (VOY: "Life Line"). Napísal holonovel, v ktorej použil postavy hviezdnej lode Voyager, ale v nevhodnom zobrazení. Keď Doktor požiadal o zrušenie odoslania príbehu vydavateľovi, vydavateľ odpovedal, že to nebude musieť urobiť, pretože Doktor nie je životná forma, a preto nemôže byť autorom. Ale aspoň bolo doktorovo autorstvo uznané na improvizovanom súde medzi Alfa kvadrantom a Delta kvadrantom (VOY: "Autor, Autor").
Robert Picardo
Robert Picardo sa narodil 27. októbra 1953 vo Philadelphii v Pensylvánii v USA, kde prežil celé svoje detstvo. Vyštudoval William Penn Charter School a navštevoval Yale University. Na Yale získal rolu vo filme Leonarda Bernsteina "Omša" a vo veku 19 rokov hral hlavnú úlohu v európskej premiére "Omša". Neskôr ukončil bakalársky titul v odbore dráma na Yale University. Objavil sa v hre Davida Mameta "Sexuálna zvrátenosť v Chicagu" a s Diane Keaton v "The Primary English Class". V roku 1977 debutoval na Broadwayi v komediálnom hite „Gemini“ s Dannym Aiellom a objavil sa aj vo filmoch Bernarda Sladea „Tribute“, „Beyond Therapy“, ako aj „Geniuses“ a „The Normal Heart“, za ktoré získal cenu Drama-Logue Award.

Potom sa začal angažovať v televízii, kde bol čoskoro nominovaný na cenu Emmy za rolu trénera Cutlipa v seriáli The Wonder Years (1988). Robert sa objavil v niekoľkých ďalších sériách: China Beach (1988), Frasier (1993), Ally McBeal (1997), Home Improvement (1991), Krajné medze (1995) a Sabrina, mladá čarodejnica (1996). V roku 1995 získal rolu holografického doktora vo filme Star Trek: Voyager (1995), kde režíroval aj dve epizódy. Dostal aj úlohy vo filmoch The Howling (1981), Star 80 (1983), Get Crazy (1983), Oh, God! You Devil (1984), Vnútorný vesmír (1987), Munchies (1987), Samantha (1991), White Mile (1994), Star Trek VIII: Prvý kontakt (1996), Small Soldiers (1998), Looney Tunes: Back in Action (2003), Quantum Quest: Vesmírna odysea Cassini (2010) a tak ďalej.