18-9775
9173
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-303
23-1485
54-1884
26-396
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-02
T-5444
05-751902
26-305995
86-648566
Kathryn Janeway
Druh: samica človek
Hodnosť: Kapitán
Narodeniny: 20. mája
Miesto pôvodu: Indiana, Severná Amerika, Zem
Otec: Admirál Janeway (zosnulý)
Sestra: Phoebe
Rodinný stav: slobodný, predtým zasnúbený

Veliteľ USS Voyager. V roku 2371 bola hviezdna loď Voyager s Janewayovou a jej posádkou unesená a zmietnutá do vzdialeného delta kvadrantu galaxie, asi 70 000 svetelných rokov od domova, kde v podstate uviazli. Po zničení lode Makistov, ktorá bola tiež unesená do kvadrantu Delta, prijala Janewayová posádku Makistov na palubu svojej lode a pozvala jej veliteľa Chakotaya, aby sa stal jej zástupcom velenia. Odvaha a vodcovstvo Janewayovej boli kľúčové pri prežití jej posádky, keď absolvovali dlhú a náročnú cestu späť do Alfa kvadrantu (VOY: "Ošetrovateľ").

Janeway, ktorej otec bol admirál Hviezdnej flotily (VOY: "Coda"), vyrastala v Indiane na Zemi, kde boli letá teplé a vlhké. Janeway milovala lyžovanie (VOY: "Makrokozmos"). Keď bola Kathryn malá, rodičia ju a jej súrodencov brávali na kempingové výlety, ale nikdy nemala rada kempovanie, keďže bola veľmi dieťaťom 24. storočia (VOY: "Resolutions"). Mladá Kathryn milovala holografické dobrodružstvá Flottera (VOY: „Once Upon a Time“). Kathryn mala sestru, ktorá bola umelkyňou rodiny (VOY: "Sacred Ground"). Kathryn milovala hudbu, ale nikdy sa nenaučila hrať na hudobný nástroj, čo v dospelosti ľutovala (VOY: „Pamätajte si“). Ako dieťa bola jedným z hrdinov Janewayovej známa letkyňa zo Zeme 20. storočia Amelia Earhart. V neskorších rokoch si Janeway spomínala, že Earhart bola jednou z inšpirácií, ktoré ju viedli k vstupu do Hviezdnej flotily (VOY: "The 37's"). Janewayová si užívala tenis, keď bola na strednej škole, aj keď túto hru opäť nehrala až o 19 rokov neskôr, keď velila Starship Voyager (VOY: "Future's End"). Janeway si bola blízká so svojím otcom a hlboko smútila po jeho tragickom náhodnom utopení v roku 2358 (VOY: "Coda").

Na začiatku svojej kariéry slúžila Janewayová ako vedecká dôstojníčka na palube USS Al-Batani. Janewayová bola poručíkom na výjazdovej misii počas cardassijského pohraničného konfliktu. Hoci bola vyznamenaná za svoj vojenský úspech, bola by najviac hrdá na záchranu života zraneného cardassijského vojaka (VOY: "Koisť"). Počas služby na palube USS Billings ako veliteľka sa Janewayová obviňovala z nehody raketoplánu, pri ktorej boli zranení traja členovia posádky (VOY: "Noc"). Janeway sa prvýkrát stretla s Tuvokom, keď ju pred tromi admirálmi kritizoval za jej taktické zlyhania pri jej prvom príkaze, hoci neskôr musela uznať, že jeho kritika bola oprávnená (VOY: "Revulsion").

Proti Chakotayovmu odporu a proti zákonom a štandardom Federácie vytvorila Janeway alianciu s Borgmi proti novej hrozbe známej ako Druh 8472 (VOY: "Scorpion"). Po víťazstve nad Druhom 8472 zostal na Voyageri jeden člen Borgského kolektívu, Seven of Nine. Janeway sa s lekárskou pomocou od Doktora úspešne podarilo oslobodiť svoju myseľ od Kolektívu a následne podporila Sedem pri znovuzískaní svojej ľudskej prirodzenosti a inštinktov (VOY: "The Gift"). Janewayová ohrozila loď a posádku, aby zachránila Seven, keď opustila loď a nasledovala hlas Kolektívu (VOY: "The Raven", "Dark Frontier"). Dovolila si dočasne sa asimilovať do Borgského kolektívu, aby zachránila hnutie odporu, ktoré sa sformovalo vo virtuálnom prostredí známom ako Unimatrix Zero (VOY: „Unimatrix Zero“). Janewayová s pomocou budúcej verzie seba samej vykonala v roku 2378 ničivý úder na borgskú infraštruktúru, počas ktorého si loď našla cestu domov cez Borgskú transwarpovú sieť (VOY: "Endgame").

Počas svojich hodín mimo služby na palube Voyageru sa Janeway tešila z účasti na holonovele gotickej romantiky odohrávajúcej sa v starom Anglicku na Zemi (VOY: "Catexis"). Neskôr objavila iný holografický program, znovuvytvorenie slávneho renesančného umelca a vedca Leonarda da Vinciho (VOY: "Scorpion", "Concerning Flight"). Už ako dieťa postavila niektoré z jeho modelov (VOY: "The Raven"). Kapitán Janeway bol dokonalým hráčom v bazéne. Kávu považovala za nevyhnutnú súčasť svojho životného štýlu (VOY: "The Cloud") a mala zvláštnu slabosť pre kávovú zmrzlinu (VOY: "Persistence of Vision"). Bavilo ju pletenie a v roku 2372 vyrobila prikrývku s monogramom pre novonarodenú dcéru praporčíka Samanthu Wildmanovú. Luxus horúceho kúpeľa bol pravdepodobne Janewayovou obľúbenou formou relaxu (VOY: "Resolutions"). Kathryn Janeway nemala rada varenie a dokonca aj jej replikované jedlá sa často pokazili (VOY: "Ashes to Ashes", "Workforce").

Pred zmiznutím Voyageru bola Janeway romanticky zapletená s Markom Johnsonom, ktorý sa staral o Molly, jej domáceho maznáčika írskeho setra (VOY: "Ošetrovateľ"). V roku 2374 sa dozvedela, že Mark sa oženil s jeho kolegom v domnienke, že Kathryn už nikdy neuvidí (VOY: "Message in a Bottle"). V hviezdnom dátume 48546 hľadala Janeway Chakotaayina pomoc pri hľadaní vízie pri hľadaní jej osobného zvieracieho sprievodcu (VOY: "The Cloud"). V roku 2372 Janeway zdanlivo prekročila bariéru Warp 10, čo spôsobilo, že zmutovala na obojživelného tvora. Našťastie, núdzový lekársky hologram dokázal zvrátiť mutatívny proces. Kým zmutovali, Janeway a Paris sa spárili, čím sa narodili tri obojživelníky, ktoré zanechali na planéte v Delta kvadrante (VOY: „Threshold“). Janewayovú postihla potenciálne smrteľná vírusová choroba v roku 2372 po náhodnom kontakte s insektoidnou formou života na planéte v kvadrante Delta. Rozsiahly výskum zistil, že tento stav môže zostať benígny, kým zostane na planéte, ale že ak odíde, nemôže prežiť. Chorobou bol zasiahnutý aj dôstojník Voyageru Chakotay. Rozhodla sa, že jej ľudia by nemali obetovať svoju šancu vrátiť sa domov, Janeway nariadila svojej lodi, aby pokračovala v plavbe, pričom nechala Janewayovú a Chakotaya za sebou. Na planéte Janeway zistila, že život je príjemnejší vďaka Chakotayovej podpore a jeho schopnostiam v divočine. Po niekoľkých týždňoch sa posádke Voyageru s pomocou vidijskej lekárky Danary Pel podarilo získať antivírusový liek a vrátili sa úspešne liečiť Chakotaya a Janewayovú. Chakotay a Janeway sa zblížili počas toho, čo boli spolu na planéte (VOY: "Resolutions"). V roku 2375 úspešne použila svoj ženský šarm, aby unikla z Devore Empire, potom čo inšpektor Devore Kashyk požiadal o azyl na Voyageri (VOY: "Counterpoint"). V roku 2377 sa Janewayová romanticky zaplietla s mužom menom Jaffen, keď bez akýchkoľvek vedomostí o svojom predchádzajúcom živote pracovala na domovskom svete Quarra (VOY: „Workforce“).
Kate Mulgrew
Katherine Kiernan Mulgrew alebo Kate Mulgrew sa narodila 29. apríla 1955. Vyrastala v Dubuque v štáte Iowa ako druhé najstaršie dieťa (a najstaršie dievča) vo veľkej írskej katolíckej rodine. Keď Kate ako dieťa prejavila záujem o herectvo, jej matka Joan ju povzbudila, aby sa zúčastnila konkurzu do miestnych divadelných produkcií. Kate odišla z Iowy do New Yorku vo veku 17 rokov, aby sa venovala kariére herectva. Kate bola prijatá na konzervatórium Stelly Adlerovej (súčasť hereckého programu New York University) a študovala tam iba rok, keď v roku 1975 získala hlavnú úlohu v telenovele ABC Ryan's Hope, čím sa okamžite stala hviezdou.

V tom istom čase, keď natáčala Ryan's Hope, Kate hrala rolu Emily v inscenácii "Naše mesto" v americkom Shakespeare Theatre v Stratforde, Connecticut. Vo veku 23 rokov, po úspechu v seriáli Ryan's Hope, dostala Kate ponuku hlavnej úlohy Kate Columbo vo filme Pani Columbo, ktorá hrá manželku jedného z najobľúbenejších televíznych detektívov, Lt. Columbo, ako ju preslávil herec Peter Falk. Aj keď bola séria kriticky úspešná, bola po dvoch sezónach zrušená.

V roku 1981 si Mulgrew zahrala spolu s Richardom Burtonom a Nicholasom Clayom vo filme Lovespell, ktorý sa odohráva v ére artušovskej legendy, ako írska princezná Isolt, ktorej milostný príbeh s Tristanom je klasickým príbehom lásky odsúdenej na zánik. V tom istom roku si Kate zahrala spolu s Pierceom Brosnanom v šesťhodinovej minisérii The Manions of America, ktorá sa odohráva v Amerike 19. storočia tesne pred začiatkom občianskej vojny. V roku 1985 mala významnú úlohu vo filme Remo Williams: Dobrodružstvo začína ako dôstojník major Fleming. V roku 1986 sa Kate objavila v niekoľkých epizódach Cheers ako kongresmanka Janet Eldridge, ktorá milovala vedúceho seriálu Sama Malona (Ted Danson). V roku 1987 sa objavila vo filme Hoď mamu z vlaku ako Margaret, bývalá manželka Billyho Crystala.

V roku 1992 sa Kate objavila v niekoľkých epizódach Murphyho Browna ako Hillary Wheaton, moderátorka z Toronta, ktorá nahradila Murphy Brown počas materskej dovolenky, ale ktorá tiež bojovala s alkoholizmom (rovnako ako Brown na začiatku série). Aj v roku 1992 hrala hosťujúcu rolu hviezdy telenovely, ktorá zabije svojho manžela a pokúsi sa to zakryť, v epizóde Murder, She Wrote, epizóda #170 s názvom "Ever After". Kate tiež hosťovala v troch epizódach Batman: The Animated Series ako terorista Red Claw. Kate urobila veľa práce s hlasom pre animované seriály a videohry.

Krátko nato sa Kate v roku 1982 vydala za divadelného režiséra Roberta H. Egana. Majú dvoch synov Iana Thomasa a Alexandra Jamesa. Obaja sa oficiálne rozviedli v roku 1995.

Najmä v roku 1995 Kate zavolali, že časť, do ktorej sa zúčastnila konkurzu, bola vybraná iná herečka - kapitánka Kathryn Janewayová, prvá kapitánka Star Treku. Prvá herečka odišla do dvoch dní od začiatku produkcie, čo viedlo producentov k tomu, aby zavolali Kate späť a ponúkli jej rolu. Star Trek: Voyager, ako novovytvorená vlajková loď siete UPN, našla svojho kapitána. Kate stvárnila Janeway sedem sezón a krátko sa objavila aj v Star Trek: Nemesis ako admirál Kathryn Janeway.

Mulgrew hrala Katharine Hepburn v hre pre jednu ženu „Tea at Five“, debutovala v Hartforde v Connecticute v roku 2002 a po pôsobení na Broadwayi pokračovala na turné po USA. Za túto rolu získala Kate nomináciu na Lucille Lortel za mimoriadnu vedúcu herečku, nomináciu na Outer Critics Circle za vynikajúci sólový výkon, cenu divákov Broadway.com za obľúbený sólový výkon a za svoj stvárnenie získala cenu za najlepšiu herečku na 29. ročníku Carbonell Awards. Katharine Hepburn, všetko v roku 2003.

Kate sa vydala za Tima Hagana, bývalého kandidáta na guvernéra štátu Ohio a bývalého komisára okresu Cuyahoga v štáte Ohio, v apríli 1999. Obaja sa rozviedli v roku 2014.

Od roku 2003 do roku 2013 mala Kate veľa nezabudnuteľných televíznych vystúpení, vrátane účinkovania v The Black Donnellys, Mercy, kultovom obľúbenom Warehouse 13 a NTSF:SD:SUV. V roku 2013 začala Kate pracovať na úteku na Netflixe Orange Is The New Black ako veľmi populárna väzenská šéfkuchárka Galina "Red" Reznikov. OITNB sa má ukončiť v lete 2019.

Kate je tiež autorkou dvoch memoárov - Born With Teeth (Little Brown) z roku 2016 a How To Forget: A Daughter's Memoir (Harper Collins) z roku 2019. Natáča najnovšiu sériu seriálu Mr. Mercedes, drámy o sériovom vrahovi podľa trilógie Bill Hodges od Stephena Kinga. Pán Mercedes sa vysiela v sieti AT&T Audience a dá sa streamovať na DirecTV.