18-2684
6454
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-672
23-8653
54-4671
26-254
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-00
T-5779
05-672176
26-48953
86-641554

Julian Bashir

Druh: samec človek
Celé meno: Dr. Julian Subatoi Bashir
Hodnosť: poručík
Dátum narodenia: 2341
Rodičia: Richard a Amsha Bashir
Rodinný stav slobodný

Lekár Hviezdnej flotily, narodený v roku 2341 (DS9: "Distant Voices"), pridelený na stanicu Deep Space 9 v roku 2369, krátko po stiahnutí Cardassianov z bajorského systému (DS9: "Emissary"). Stredné meno Dr. Juliana Bashira bolo Subatoi (DS9: "The Wire"). Jeho rodičia boli Richard a Amsha Bashir (DS9: "Doktor Bashir, predpokladám?"). Julian sa narodil s vážnymi poruchami učenia a v ranej škole mal slabé výsledky. Keď mal šesť rokov, vzali ho rodičia Juliana na planétu Adigeon Prime, kde podstúpil genetické presekvenovanie. Procedúra, nezákonná podľa zákona federácie, výrazne zlepšila jeho intelektuálne a fyzické schopnosti. Keď sa Julian dozvedel, čo urobili jeho rodičia, začal sa cítiť neprirodzene, ako keby bol umelou náhradou za defektné dieťa. Bashirovi rodičia vynaložili veľké úsilie, aby túto zmenu utajili, až kým ich tajomstvo v roku 2373 neodhalil Dr. Lewis Zimmerman (DS9: "Doktor Bashir, predpokladám?").

V roku 2352 mladý Julian a jeho otec, ktorý bol diplomat, uviazli počas planetárnej iónovej búrky na planéte Invernia II. Otec a syn boli nútení sledovať, ako jeden z miestnych obyvateľov podľahne chorobe, ktorá sa dala liečiť miestnou bylinkou. Tento incident zanechal na Julianovi trvalý dojem a bol čiastočne zodpovedný za jeho neskoršie rozhodnutie študovať medicínu (DS9: "Melora"). Ako päťročný Julian vykonal svoju prvú operáciu, keď zošil nohu Kukalakovi, svojmu milovanému plyšovému medvedíkovi. Julian mal Kukalaku tak rád, že si ho nechal na poličke vo svojej izbe, aj keď vyrástol (DS9: "The Quickening"). Okrem lekárskeho výcviku absolvoval Bashir inžinierske predlžovacie kurzy v Starfleet Medical. Počas štúdia za lekára sa zamiloval do Delona Palisa, baletného tanečníka, na ktorého nikdy nezabudol (DS9: "Hra Armageddon"). Bashir bol vynikajúci lekár, ktorý skončil druhý vo svojej triede. Bol by absolvoval ako prvý, keby si nepomýlil pregangliové vlákno s postgangliovým nervom. Predstavil si, že je dobrodruh a požiadal o vyslanie do Deep Space 9, pretože chcel zažiť vzrušenie z hranice (DS9: "Emissary"). Bashir bol prvým v triede pediatrickej medicíny (DS9: "To the Death").

Ako mladý muž na Deep Space 9 Bashir zistil, že ho priťahuje krásna Jadzia Dax. Bohužiaľ, Dax neopätoval náklonnosť, hoci mali medzi sebou dobrý profesionálny pracovný vzťah a nakoniec sa stali blízkymi priateľmi. Bashirov záujem o Daxa sa stal zdrojom rozpakov v hviezdnom dátume 46853, keď neznámi mimozemšťania z Gamma kvadrantu, snažiaci sa študovať humanoidný život, vytvorili repliku Daxa, ktorý bol k Bashirovi rovnako priťahovaný ako on k nej (DS9: „If Wishes Were Kone"). Bashir sa romanticky zaplietol s práporčíkom Melorou Pazlarovou, keď jej v roku 2370 pomohol prispôsobiť sa gravitácii Deep Space 9 (DS9: "Melora"). Bashir sa na pár mesiacov romanticky zaplietol s Leetou, kým v roku 2373 neuskutočnili Bajorský obrad odlúčenia na Rise, čím sa ich vzťah ukončil (DS9: „Nech toho, kto je bez hriechu…“). Bashir rád hral raketbal a bol kapitánom raketbalového tímu na Lekárskej akadémii Hviezdnej flotily. Občas hral raketbal na Deep Space 9 s Milesom O'Brienom (DS9: "Rivals"). Spriatelil sa s Elim Garakom a napriek jeho počiatočnej nedôvere začal Bashir rešpektovať Garakove postrehy (DS9: "Cardassians"). Bashirov fantastický život zahŕňal oddávanie sa dobrodružstvu v holosuite, v ktorom hral farebného tajného agenta, ktorý pracoval pre britskú vládu v ére Zeme v 60. rokoch 20. storočia (DS9: "Our Man Bashir"). Bashir mal podozrenie, že zažíva paradox predurčenia, keď cestoval späť v čase do roku 2267 a stretol poručíka Watleyovú, ženu, o ktorej si myslel, že by mohla byť jeho prababičkou, na palube pôvodnej Starship Enterprise (DS9: "Trials and Tribble-ations").

Bashir tvrdo pracoval na zmiernení utrpenia na mnohých svetoch, často s veľkým osobným rizikom pre seba. V roku 2372 sa niekoľko týždňov neúspešne pokúšal nájsť liek na závislosť na ketracel-white, ktorý udržal Jem'Hadarov pod kontrolou Dominionu (DS9: "Hippokratova prísaha"). Snažil sa tiež objaviť liek na pleseň Teplan, ktorá sužovala celú populáciu planéty v systéme Teplan, a bol úspešný pri identifikácii a vývoji očkovania proti smrteľnému patogénu, ktorý si na Boranis III vyžiadal tisíce životov (DS9: " Zrýchlenie"). V roku 2371 bol Bashirov výskum biomolekulovej replikácie ocenený, keď bol nominovaný na tohoročnú Carringtonovu cenu, čím sa stal najmladším nominovaným v histórii ceny (DS9: „Motív proroka“).

V roku 2373, počas účasti na konferencii o liečbe popálenín na Meezan IV, bol Bashir unesený Dominionom a nahradený zakladateľom. Infiltrátor meňavcov uniesol runabout Yukon a pokúsil sa zničiť bajorské slnko trilítiovou výbušninou.Bashir bol medzitým držaný v zajatí Jem'Hadarov v internačnom tábore Dominionu 371 na asteroide v Gama kvadrante (DS9: "In Purgatory's Shadow", "By Inferno's Light").

Julian Bashir bol vzdialeným príbuzným pozemského básnika Singha el Bashira z 15. storočia. Julianove genetické vylepšenia zahŕňali mentálne schopnosti, koordináciu ruka-oko, reflexy a víziu (DS9: "Statistical Probabilities"). Bashir bol unesený v roku 2374 pracovníkmi Sekcie 31 Hviezdnej flotily, jednotky tajných operácií spravodajskej služby Hviezdnej flotily. Bashir demonštroval svoju lojalitu k Hviezdnej flotile a Federácii počas extrémneho nátlaku počas testov uložených agentmi Sekcie 31. Bashir následne odmietol pozvanie stať sa súčasťou spravodajskej jednotky (DS9: "Inkvizícia"). Hoci Bashir bol pozoruhodne úspešný v tom, aby jeho geneticky vylepšená povaha nezasahovala do jeho integrácie do normálnej spoločnosti, slúžilo to ako prekážka pre jeho vstup do dlhodobého romantického vzťahu. V roku 2375 nakrátko dúfal, že jeho bývalá pacientka Sarina Douglas, ktorá bola sama geneticky vylepšená, by mohla vrátiť náklonnosť, ktorú k nej cítil (DS9: "Chryzalis"). Bashir zistil, že Sekcia 31 bola zodpovedná za vývoj a vypustenie smrtiaceho vírusu proti Zakladateľom Dominionu (DS9: "Keď prší..."). Bashir, nahnevaný, že sa agentúra Federácie pokúsi spáchať genocídu, uniesol pracovníka Sekcie 31 Luthera Sloana a násilím získal technické informácie o víruse zo Sloanovho mozgu. Pomocou týchto údajov Bashir vyvinul liek na túto chorobu (DS9: "Extreme Measures"). Bashirova liečba zachránila rasu Zakladateľov a bola hlavným faktorom pri ukončení ničivej vojny s Dominionom. Koncom roku 2375 sa Julian Bashir romanticky zaplietol s Ezri Dax (DS9: „What You Leave Behind“).

Alexander Siddig

Siddig sa narodil v Sudáne a vyrastal v Británii a navštevoval London Academy of Music and Dramatic Arts (LAMDA), kde študoval herectvo a divadlo. Hneď po odchode z LAMDA hral Sid sezónu divadla v Manchestri, okrem toho účinkoval v rôznych predstaveniach v krčmách a malých divadlách. Neskôr Siddig pracoval ako režisér v malom divadle v Londýne.

"Bol som v situácii, keď som mal k dispozícii divadelný súbor a divadlo a mohol som robiť čokoľvek, čo sa mi páčilo... pokiaľ som to robil pre nič za nič. Čo je akýsi krok pred účtovaním a Bol som v bode, keď som mohol pokračovať a stať sa riaditeľom v Londýne, ako stážista v Royal Shakespeare Company alebo niečo také, a skončil som ako bona fide riaditeľ. Bol to dosť veľký boj, pretože rok a pol, čo je čas, ktorý som venoval réžii hneď po tom, čo som odišiel zo školy herectva, jednoducho nemáte peniaze, takže žijete len zo sociálnych dávok a snažíte sa to dosiahnuť. .."

Počas tohto obdobia finančného boja Sidovi ponúkli rolu Emira Feisala vo filme A Dangerous Man: Lawrence After Arabia (1992), pokračovaní filmu Lawrence z Arábie (1962). Sid hral spolu s Ralphom Fiennesom, ktorý hral T. E. Lawrencea.

Siddigov výkon vo filme A Dangerous Man: Lawrence After Arabia (1992) ho priviedol do pozornosti Ricka Bermana, ktorý vytvoril nový seriál Star Trek: Hlboký vesmír deväť (1993). Berman, ktorý sa pôvodne zúčastnil konkurzu na rolu kapitána Benjamina Siska, sa rozhodol, že Siddig je na túto rolu príliš mladý a namiesto toho ho obsadil ako Dr. Juliana Bashira. Táto časť musela byť pre Siddiga mierne prepísaná, pretože pôvodná "biblia" požadovala, aby túto úlohu hral hispánsky muž menom Julian Amoros, hoci Berman uvádza, že pre túto úlohu sa neuvažovalo o žiadnych iných hercoch.

Počas vysielania Star Trek: Hlboký vesmír deväť (1993) sa Siddigovi a jeho predstaviteľke Nana Visitor narodil syn (Django) a zosobášili sa v roku 1997. V roku 2001 sa rozviedli, aj keď zostali priateľmi.

Po úspešnom sedemročnom pôsobení v televízii začal Siddig pracovať v celovečerných filmoch, pričom rýchlo nazbieral úlohy vo filmoch ako Vertical Limit (2000), Kráľovstvo ohňa (2002), Královstvo nebeské (2005) a kritikou uznávaná Syriana (2005). . Začiatkom roku 2005 sa Siddig vrátil na scénu po boku Kim Cattrall v produkcii West Endu "Čí život je to vlastne?" Po kontroverznom hosťovaní vo filme Spooks (2002), titulnej úlohe vo filme Hannibal (2006) v roku 2006 a opakovanej úlohe 24. (2001) v roku 2007 sa Siddig vrátil na malé plátno.