18-3742
9862
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-183
23-8912
54-3237
26-327
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-02
T-5444
05-836504
26-779103
86-55605
Kira Nerys
Druh: samica Bajoran
Hodnosť: plukovník
Dátum narodenia: 2343
Miesto narodenia: provincia Dakhur, Bajor
Rodičia: Kira Taban a Kira Meru
Súrodenci: dvaja bratia, Kira Pohl a Kira Reon
Rodinný stav slobodný

Bajorský bojovník za slobodu, ktorý slúžil ako prvý dôstojník a bajorská spojka na stanici Deep Space 9 po stiahnutí Cardassianov z Bajoru v roku 2369 (DS9: "Emissary"). Kirina rodina bola súčasťou Ih'valla D'jarra, čo by od nej v skorších dobách vyžadovalo, aby sa venovala umeleckému povolaniu. (DS9: "Prístup"). Kira sa narodila v roku 2343 v provincii Dahkur a prvých 26 rokov svojho života strávila pod nadvládou Cardassianov (DS9: "Maquis, časť I", "Shakaar"). Tvrdohlavá a nezávislá sa v roku 2355, keď mala 12 rokov (DS9: „The Circle“, „Shakaar“) pripojila k bunke odporu Shakaar bajorského podzemia. Kiru naverboval do skupiny Shakaar jej priateľ Lorit Akrem (DS9: "Indiscretion"). Kira bola internovaná v utečeneckom tábore Singha počas cardassijskej okupácie. Hoci tam boli brutálne podmienky, bola schopná hrať so svojimi bratmi springball (DS9: "Shadowplay"). Jej matka, maliarka ikon z provincie Dahkur, zomrela na podvýživu v utečeneckom tábore Singha v roku 2343 (DS9: „Druhá koža“). Kira strávila veľkú časť svojho detstva ako bojovníčka za slobodu pre bajorské hnutie, hoci cardassijská spravodajská služba ju hlásila ako „malú agentku, ktorej aktivity (boli) obmedzené na vybavovanie pochôdzok pre teroristických vodcov“. (DS9: "Bojové línie").

V roku 2365 bola Kira poverená získať zoznam bajorských spolupracovníkov z chemičky na stanici Terok Nor (neskôr Deep Space 9). Chemik Vaatrik objavil Kiru počas jej pátrania a bola nútená ho zabiť. Hoci bola podozrivá zo zabitia, vyšetrovanie šéfa bezpečnostnej stanice Odo ukázalo, že je nevinná. Až v roku 2370 sa Odo dozvedel, že ho Kira oklamala (DS9: „Necessary Evil“). Ako členka bajorskej odbojovej bunky Shakaar v roku 2357 pomohla Kira oslobodiť notoricky známy pracovný tábor Gallitep, v ktorom tisíce Bajoranov zomreli pod cardassijským otroctvom (DS9: "Duet"). Kira poznala známu teroristku Tahna Los, keď bojovala v bajorskom podzemí (DS9: "Minulý prológ").

V roku 2369 sa Kira postavila proti rozhodnutiu bajorskej dočasnej vlády požiadať Federáciu o pomoc pri udržiavaní Deep Space 9, no napriek tomu spolupracovala s personálom Hviezdnej flotily na stanici (DS9: "Emissary"). Kira mala hlbokú a trvalú vieru v bajorské náboženstvo a bola osobne zasiahnutá tragédiou smrti Kai Opaka v roku 2369 (DS9: "Battle Lines"). Jej presvedčenie zastávalo názor, že Benjamin Sisko bol vyslancom Bajorského proroctva, ale niekedy bolo pre ňu ťažké zmieriť sa so skutočnosťou, že jej veliaci dôstojník bol náboženskou ikonou (DS9: "Osud"). V roku 2370 sa romanticky zaplietla s Vedekom Bareilom (DS9: "Shadowplay"). Na pozvanie Vedeka Bareila dostala Kira privilégium stretnúť sa s Orbom. Toto stretnutie malo hlboký vplyv na jej život (DS9: "The Circle"). Zapojenie Kiry s Bareilom sa skončilo tragicky v roku 2371, keď zomrel počas cardassijských mierových rokovaní (DS9: "Life Support"). V roku 2371 bola Kira unesená a odvezená do Cardassie, kde bola chirurgicky upravená tak, aby vyzerala ako Iliana, cardassijská pracovníčka z rádu obsidiánov. Neskôr zistila, že jej premena bola súčasťou sprisahania s cieľom odhaliť legáta Ghemora ako člena cardassijského podzemného hnutia (DS9: „Second Skin“). V roku 2372 sa Kira romanticky zaplietla so Shakaarom Edonom, dlhoročným priateľom a bývalým vodcom bunky odporu Shakaar (DS9: "Crossfire").

Kira slúžila ako náhradná matka Kirayoshi O'Brienovi, synovi Milesa a Keiko O'Brienových. Náhradné materstvo sa stalo nevyhnutným, keď bola Keiko vážne zranená na palube Runabout Volga počas botanickej prieskumnej misie na Torad IV. Dr. Julian Bashir, ktorý bojoval za záchranu matky aj nenarodeného dieťaťa, zistil, že je potrebné implantovať Kirayoshiho plod do Kirinho tela, inak by Kirayoshi zomrel. Po návrate na Deep Space 9 Kira prijala pozvanie od Milesa a Keiko, aby žila s nimi v ich kajute, aby sa o ňu mohli starať, kým bude nosiť ich dieťa do pôrodu (DS9: "Body Parts").* Bývanie v blízkosti Blízkosť s rodinou O'Brien, Kira zistila, že ju Miles priťahuje, čo je pocit, ktorý on opätuje. Keďže ani jeden z nich nechcel ohroziť svoje existujúce vzťahy, rozhodli sa spoločne nekonať na základe týchto pocitov (DS9: "Hľadanie par'Macha na všetkých nesprávnych miestach"). Tehotenstvo jej zabránilo prevziať aktívnu zodpovednosť za vyšetrovanie, keď okolo hviezdneho dátumu 50416 (DS9: „The Darkness and the Light“) bolo zavraždených niekoľko bývalých členov bunky odporu Shakaar. V roku 2373 Kira porodila Kirayoshi O'Briena na tradičnom bajorskom pôrodnom ceremoniáli (DS9: "The Begotten"). Kira nemala rada vyžívanie sa v holosuite programoch (DS9: "Meridian", "The Way of the Warrior").

Jej otec, Kira Taban, bol farmár, ktorý bojoval proti cardassijskej okupácii ako súčasť Bajoranskej rehole.podporné sily. Nerys cítila obrovskú vinu, že nebola po boku svojho otca, keď zomrel na zranenia, ktoré utrpel pri cardassijskom útoku. Vinu niesla roky, až kým v roku 2373 nenašla mieru rozhrešenia, keď zostala s legátom Ghemorom, ktorý ju považoval za náhradnú dcéru, počas jeho posledných hodín (DS9: „Ties of Blood and Water“). Kira dvaja bratia sa volali Kira Pohl a Kira Reon. Nerys nikdy poriadne nepoznala Kiru Meru, svoju matku, pretože mala tri roky, keď jej matka odišla. Jej otec, Kira Taban, vždy hovoril Nerys, že jej matka zomrela v utečeneckom tábore Singha, príbehu, ktorému Nerys verila až do roku 2374, keď použila Orb času na cestu späť do roku 2346. Nerys, v minulosti pod falošným menom, sa stretla Meru, jej matka, a bola zdesená, keď sa dozvedela, že Meru slúžila ako utešiteľka pre cardassijské jednotky a stala sa milenkou Gul Dukat. Nerys, ktorá sa cítila zradená, že jej matka bola cardassijská spolupracovníčka, takmer dovolila Meru zomrieť pri pokuse o atentát na Dukata. Nerys zachránila život svojej matke (a život Dukata), keď sa dozvedela, že jej otec Kira Taban dokázal nájsť odpustenie svojej manželke a že ju bezpodmienečne miloval napriek tomu, čo urobila (DS9: „Wrongs Darker Than Death or Noc“).

Kira bola jediným bajorským úradníkom, ktorý zostal na Deep Space 9 - alebo Terok Nor - potom, čo sa Federácia stiahla zo zariadenia koncom roku 2373 na začiatku vojny s Dominionom. Kira verila, že je jej povinnosťou rešpektovať pokyny svojej vlády pre prácu s Dominionom a Cardassijskými okupačnými silami. Kirine pocity sa dramaticky zmenili po dramatickej samovražde Vedeka Yassima začiatkom roku 2374 na protest proti okupácii (DS9: "Rocks and Shoals"). Kirin vzťah so Shakaarom trval len rok a skončil sa po návšteve svätyne Kenda, ktorá odhalila, že nemali kráčať po rovnakej ceste. Krátko nato sa dozvedela, že Odo bol do nej už roky zamilovaný, ale skrýval svoje city, aby neohrozil ich priateľstvo (DS9: "Deti času"). Odo zistil, že je ťažké vyjadriť svoje city k nej, až o niekoľko mesiacov neskôr, keď hologram s názvom Vic Fontaine, ktorý si uvedomuje, ich spojil (DS9: „His Way“). Kira Nerys bola povýšená do hodnosti plukovníka v Bajorskej milícii začiatkom roku 2375 (DS9: "Image in the Sand"). Počas posledných dní vojny s Dominionom v roku 2375 sa Kira opäť stala bojovníkom odporu, tentoraz ironicky viedla bitku za oslobodenie cardassijskej domovskej planéty spod okupácie Dominionu. Pre účely tejto úlohy Kira prijala poverenie Hviezdnej flotily, ktoré jej uľahčilo prácu s Damarom a ďalšími Cardassianmi (DS9: "When It Rains..."). Po skončení vojny mala Kira zlomené srdce, keď sa Odo cítil nútený ju opustiť, aby sa mohol vrátiť do Veľkého spojenia svojho ľudu. Kira sa následne vrátila na stanicu Deep Space 9, kde slúžila ako jej veliteľka po odchode kapitána Hviezdnej flotily Benjamina Siska (DS9: „What You Leave Behind“).
Nana Visitor
Nana Visitor sa narodila 26. júla 1957 v New York City, New York, USA. Je to herečka známa zo Star Treku: Hlboký vesmír deväť (1993), Piatok trinásteho (2009) a Macík 2 (2015). Od 2. apríla 2003 je vydatá za Matthewa Rimmera. Predtým bola vydatá za Alexandra Siddiga a Nicholasa Miscusiho.