18-1041
397
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-249
23-9209
54-8564
26-316
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-20
T-5878
05-317639
26-349238
86-194589

Deanna Troi

Druh: samica človek/Betazoid
Hodnosť: veliteľ
Dátum narodenia: 29.3.2336
Miesto narodenia: Betazed
Rodičia: Ian Andrew Troi (zosnulý) a Lwaxana Troi
Sestra: Kestra Troi (zosnulá)
Syn: Ian Andrew Troi („zosnulý“, v skutočnosti netelesná forma života)
Rodinný stav: vydatá za Williama T. Rikera, predtým zasnúbená s Wyattom Millerom

Poradca na palube Enterprise-D a Enterprise-E pod velením kapitána Jeana-Luca Picarda (TNG: „Stretnutie vo Farpointe“). Neskôr prestúpila na USS Titan spolu so svojím manželom, kapitánom Williamom Rikerom ("Star Trek Nemesis").

Deanna, dcéra Lwaxany Troi a Iana Andrewa Troi, bola zasnúbená s Wyattom Millerom prostredníctvom betazoidského zvyku genetického spájania, keď boli obaja deti. Deanna a Wyatt sa však nikdy nezosobášili, pretože Wyatt sa rozhodol pripojiť k posledným preživším Tarellianom pri hľadaní lieku na Tarellianský mor (TNG: "Haven"). Keď vyrastala, Deanna nevedela, že má staršiu sestru Kestru Troi, ktorá zomrela, keď bola Deanna ešte len dieťa (TNG: "Dark Page"). Deannin otec čítal jej hrdinské príbehy o starovekom americkom západe na planéte Zem a ona si tieto príbehy obľúbila až do svojej dospelosti (TNG: „Päsť údajov“). Troi pred vstupom do Hviezdnej flotily (TNG: „Tin Man“) vyštudovala psychológiu na univerzite v Betazede. Akadémiu ukončila v roku 2359 (TNG: "Hadanie").

Počas štúdia psychológie na Betazed sa Troi romanticky zaplietla s poručíkom Williamom T. Rikerom (TNG: "Ménage a Troi"). Troi dúfal, že medzi nimi bude vážny záväzok, ale Rikerove kariérne plány ho odviedli na miesto na palube USS Potemkin (TNG: „Stretnutie vo Farpointe“, „Druhá šanca“). Kým títo dvaja spolu slúžili na palube hviezdnej lode Enterprise-D, svoj vzťah už nikdy neobnovili. Namiesto toho začala Deanna chodiť s Worfom v roku 2370 (TNG: "Všetky dobré veci, časť I a II"). Až po ich návšteve domovského sveta Ba'ku na Enterprise-E sa Deanna opäť zamilovala do Rikera („Star Trek: Insurrection“). Títo dvaja sa zosobášili na Aljaške na Zemi, v Rikerovom rodisku, v roku 2379, pričom ešte nasledoval tradičný obrad, keď Shinzonská kríza prinútila loď zmeniť kurz ("Star Trek: Nemesis").

Troi bola kedysi nedobrovoľne oplodnená neznámou nehmotnou formou života. Pomenovala dieťa Ian Andrew Troi po svojom zosnulom otcovi (TNG: "Dieťa"). Troi utrpela krátku stratu svojich empatických schopností v roku 2367 z blízkosti novoobjavenej skupiny dvojrozmerných tvorov. Hoci Troi považovala stratu za znepokojujúcu, s potešením zistila, že stále môže fungovať ako lodná poradkyňa bez svojich Betazoidských schopností (TNG: "The Loss"). Poradkyňa Troi prevzala dočasné velenie Enterprise-D k hviezdnemu dátumu 45156, keď bola loď vyradená z kolízie s dvoma kvantovými vláknami. Troi, ktorý mal hodnosť veliteľa nadporučíka, bol v tom čase vyšším dôstojníkom na moste (TNG: „Disaster“). Neskôr absolvovala poľný výcvikový program na postup do hodnosti veliteľa. Zložila skúšku Bridge Officer a bola povýšená na plnú veliteľku k hviezdnemu dátumu 47611 (TNG: "Thine Own Self"). V roku 2369 bola Deanna Troi unesená romulanskym podzemným hnutím. Prezlečená za majora Raka z Tal'Shiar pomohla vysokopostaveným členom Romulanskej vlády prebehnúť do Federácie (TNG: „Tvár nepriateľa“). Keď s ňou remanský miestokráľ vybudoval telepatické spojenie, Deannina myseľ bola úspešne prepojená so senzormi lode, aby odhalila páchateľa na maskovanom Scimitar ("Star Trek Nemesis").

Troi povedala, že nikdy nestretla čokoládu, ktorú by nemala rada (TNG: "The Price", "The Game"). V roku 2370 bola Troi pridelená ako styčná dôstojníčka pre Iyaaranského veľvyslanca Loguela. Troi poznamenala, že veľvyslankyňa otestovala dokonca aj jej limity na čokoládu (TNG: "Spojenia").

Marina Sirtis

Marina Sirtis sa narodila v Londýne v Anglicku gréckym rodičom Despine (Yianniri), krajčírskej asistentke, a Johnovi Sirtisovi. Jej rodičia nechceli, aby sa stala herečkou. Hneď ako Marina dokončila strednú školu, tajne sa prihlásila na Guildhall School of Music and Drama. Po ukončení štúdia pôsobila v hudobnom divadle, repertoári a televízii. V roku 1986 sa presťahovala do Los Angeles v Kalifornii, aby podporila svoju kariéru. Šesť mesiacov skúšala roly, no neuspela. Tesne predtým, ako sa plánovala vrátiť domov, dostala rolu poradkyne Deanny Troi vo filme Star Trek: Nová generácia (1987). Po skončení série si svoju rolu zopakovala v sérii úspešných filmov Star Trek: Star Trek VII: Generácie (1994), Star Trek VIII: Prvý kontakt (1996), Star Trek IX: Vzbura (1998) a Star Trek X : Nemezis (2002). V roku 1992 sa Sirtis vydala za rockového gitaristu Michaela Lampera. Príležitostne navštevuje zjazdy Star Trek, aby sa s ňou mohli stretnúť jej milujúci fanúšikovia a ona sa mohla stretnúť s fanúšikmi.