18-7188
5331
100
90
80
70
60
50
40
30
20
10
00
1-196
23-8829
54-5171
26-376
Databáza Hviezdnej flotily: Postavy a herci
autorizačný kód užívateľa prijatý
D-06
T-5864
05-99176
26-690982
86-179408

Beverly Crusher

Celé meno: Beverly Cheryl Crusher
Druh: samica človek
Hodnosť: veliteľ
Dátum narodenia: 13. október 2324
Miesto narodenia: Copernicus City, Luna
Babička: Felisa Howard (zosnulá)
Rodičia: Paul a Isabel Howard (obaja zosnulí)
Syn: Wesley Crusher
Rodinný stav: ovdovela po Jackovi Crusherovi (2354)

Hlavný lekár na palube Enterprise-D pod velením Jeana-Luca Picarda. Crusherová sa narodila ako Beverly Howard* v roku 2324 a medicínu ukončila v roku 2350. Bola v kolónii Arvada III a pomáhala svojej starej mame Felise Howardovej (TNG: "Sub Rosa") starať sa o tých, ktorí prežili túto hroznú tragédiu. Aj keď jej stará mama nebola lekárkou, naučila Beverly veľa o liečebnom využití bylín a koreňov na pomoc pri starostlivosti o chorých a zranených po vyčerpaní bežných zdravotníckych zásob (TNG: „Arsenal of Freedom“).

Beverly zoznámil svojho budúceho manžela, dôstojníka Hviezdnej flotily Jacka Crushera, ich spoločný priateľ Walker Keel (TNG: "Conspiracy"). V roku 2348 sa vydala za Jacka a nasledujúci rok sa im narodilo dieťa Wesley Crusher. Ako mladý manželský pár trávili Beverly a jej manžel Jack veľa času s Jean-Lucom Picardom. O tom, že sa do nej Picard zamiloval, sa dozvedela až po mnohých rokoch, no nekonal podľa svojich citov, aby nezradil svojho priateľa (TNG: "Attached"). Crusherová absolvovala stáž na planéte Delos IV pod vedením Dr. Dalen Quaice v roku 2352 (TNG: "Remember Me"). Po smrti svojho manžela v roku 2354 Beverly pokračovala v kariére Hviezdnej flotily a v roku 2364 získala pozíciu hlavnej lekárskej dôstojníčky na palube Enterprise-D (TNG: „Stretnutie vo Farpointe“). Crusherová opustila Enterprise-D v roku 2365, aby prijala miesto vedúceho lekárskeho oddelenia Hviezdnej flotily, ale o rok neskôr sa vrátila na loď a opäť sa stretla so svojím synom Wesleym (TNG: "Evolution"). V roku 2366 sa Crusherová začala romanticky zaujímať o muža z planéty Zalkon, ktorému dala meno John Doe (TNG: "Transfigurations"). Nasledujúci rok sa zaplietla s Trillom menom Ambassador Odan. Hoci sa títo dvaja veľmi milovali, Beverly ťažko akceptovala svojho milenca obývajúceho iné telo (TNG: "Hostiteľ"). Beverlyina stará mama Felisa Howardová zomrela v roku 2370 a Beverly sa vrátila do domu svojej babičky v kolónii Caldos, aby prehovorila na jej pohrebe. Beverly zistila, že jej babička si vzala milenca, zrejme 34-ročného muža menom Ronin, ktorý bol v skutočnosti anafázickou formou života, ktorá bola „milovníkom ducha“ Howardových žien už 20 generácií. Beverly sa najprv ujal Ronin a dokonca zašla tak ďaleko, že odstúpila z Hviezdnej flotily a zostala s ním na Caldose, skôr než bola Beverly nútená ho zabiť, aby ochránila svojich priateľov (TNG: "Sub Rosa"). V alternatívnej realite bola Beverly Crusherová vydatá za Jeana-Luca Picarda a neskôr sa s ním rozviedla (TNG: „All Good Things, Parts I and II“).

Hoci lekár na palube hviezdnej lode sa bežne nepovažuje za dôstojníka, Crusher bol ponechaný na velenie Enterprise-D, keď bola prakticky celá posádka transportovaná na povrch planéty, aby hľadala Dáta na začiatku roku 2369. Crusher použil metafázu štítovú technológiu, ktorú loď získala od Dr. Reygu, aby unikla prenasledujúcej Borgskej lodi a zachránila posádku na povrchu (TNG: "Zostup, časť II"). Neskôr toho roku Crushera vážne zranil Worf, ktorý bol pod vplyvom Barclayovho protomorhózneho syndrómu. Bola umiestnená do stázy a vyžadovala si rekonštrukčnú operáciu (TNG: "Genesis").

Beverly bola celkom dokonalá tanečnica. Jej kolegovia ju pomenovali „The Dancing Doctor“, čo je prezývka, ktorá sa jej nepáčila, takže na palube Enterprise-D sa zo všetkých síl snažila vyhnúť demonštrácii svojich schopností. Napriek tomu skutočnosť, že vyhrala prvé miesto na tanečnej súťaži v St. Louis, bola súčasťou jej rekordu Hviezdnej flotily, a tak ju Data požiadal, aby mu pomohla naučiť sa tancovať na svadbu Milesa O'Briena a Keiko Ishikawu v roku 2367 (TNG : „Deň údajov“). Beverly sa tiež veľmi zaujímala o amatérske divadlo a bola riaditeľkou úspešnej divadelnej spoločnosti na palube Enterprise-D. Medzi inscenáciami jej spoločnosti v roku 2367 bol Cyrano de Bergerac (TNG: "N-tý stupeň"). O niekoľko mesiacov neskôr jej skupina predviedla Gilberta a Sullivana The Pirates of Penzance (TNG: "Disaster"). Crusherová napísala pre svoj súbor hru s názvom Niečo na raňajky (TNG: "A Fistful of Datas"). Ďalšia hra napísaná Crusherom sa volala Frame of Mind (TNG: "Frame of Mind").

Gates McFadden

Gates McFadden sa narodil 2. marca 1949 v Cuyahoga Falls, Ohio, USA. Je to herečka a producentka, známa z filmov Star Trek: Nová generácia (1987), Star Trek: Picard (2020) a Labyrint (1986). Je vydatá za Johna Talbota. Majú jedno dieťa.